Aantal faillissementen in Amsterdam stijgt

Eetcafé De Uitvlugt na de opening in 2018. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins

Het aantal faillissementen in Amsterdam is vorig jaar gestegen, zo blijkt uit cijfers van de gemeente. Dat terwijl er landelijk juist sprake was van een daling.

In 2020 werden in de stad 223 ondernemingen failliet verklaard, ruim honderd meer dan in 2019. Het ligt voor de hand dat de coronacrisis en lockdown daarbij een rol hebben gespeeld. De stad telt veel horecabedrijven, evenementenorganisatoren en een grote toeristische sector.

Landelijk was er sprake van een daling van 4776 naar circa 3900 faillissementen, volgens cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Dat is opvallend, gezien de coronacrisis en de financieel zware tijden voor veel ondernemingen. Financiële steunmaatregelen van de overheid houden veel bedrijven op de been, zo is de veronderstelling. 

Eetcafé in West failliet
Eetcafé De Uitvlugt was een van de bedrijven in West die failliet werden verklaard. De eigenaren hebben aan de curator laten weten dat de omzetten na de opening in 2018 al tegenvielen, terwijl er diverse leningen waren. 

Evenementen
Gehoopt werd op hogere omzetten in het voorjaar en zomer van 2020, ook uit evenementen, maar toen kwam corona. De Uitvlugt kon de huur en andere vaste lasten niet meer betalen, en begin december is op eigen verzoek het faillissement uitgesproken.