Margreet Bloemers, vogelliefhebber: ‘Het was wennen in De Baarsjes’

(foto: Aline van de Watering)
Hoogstins2024

Het plein voor de deur verzorgt Margreet Bloemers (67) al jaren. Ze geeft de planten water en ruimt de rotzooi rondom de vuilcontainers op. Ook zorgt ze voor de gierzwaluwkolonie in de West-Indische buurt. De vierde aflevering van de rubriek Mijn West. 

Plein
“Jaren geleden begon het met vier buurvrouwen. De gemeente plantte stomme struikjes aan op het Bonaireplein, dus wij zeiden: ‘geef ons wat geld, dan maken wij het mooi’. Zo ontstond De Bon-Aire Groen Groep. Aandacht voor groen, vogels, insecten en sociale activiteiten zoals de kinderbollenplantdag en het bureneetfeest, het kon allemaal. Alleen geen bomen, zo was de eis van de gemeente. Ik heb het een tijd alleen gedaan, maar tegenwoordig is er weer een enkele buur die aanbiedt te helpen. Samen is het toch leuker.”

Goeie plek voor gierzwaluw
“Jaren geleden liep er een man met een verrekijker door de buurt, turend naar de daken. Die bleek gierzwaluwen te bestuderen, en zijn enthousiasme enthousiasmeerde mij. De ‘100 dagen vogel’ broedt elk jaar op een vaste plek. Als die plek verdwijnt door vernieuwingen aan het dak, is dat een ramp. Het bestuur van de VVE op de Bonairestraat gaf goedkeuring, de gemeente subsidie, en zo kon ik 25 nestkasten ophangen. Een paar zijn er weer bezet. Dit jaar hou ik het gedrag van de gierzwaluwkolonie bij in een speciaal ontwikkelde app: voeden, in- en uitvliegen, gieren.”

Dit kan beter
“Coffeeshops! Dat ze er zitten vind ik prima, maar de verkeersoverlast die het geeft is erg. Ze komen van ver, voor Boerejongens West en BIJ. Blijkbaar is het goed spul. Mijn idee: verplaats ze naar de A10, daar bij de Kentucky Fried Chicken. Een drive-inn voor de coffeeshop. Gelukkig zijn het aardige jongens, die meteen komen als je ze belt, regelmatig opruimen, en peuken rapen.”

In West sinds…
“Voorheen was ik Haarlemmer, nu een echte Amsterdammer. Toen ik in Amsterdam kwam voelde ik me meteen thuis, het was als een warme deken. Hier in De Baarsjes was het wennen, ik dacht: ‘ik ben met vijf dagen weg’. De buurt was toen nog grimmig, en het huis donker. Maar ik bleef, en toen na tien jaar het moment van move or improve kwam besloot ik voor het laatste. Dat resulteerde ook in het oprichten van een eigen bedrijf voor interieuradvies, zo veel plezier had ik eraan gehad. Een geprofessionaliseerde hobby.”

(foto: Aline van de Watering)

Boodschappen
“Ik probeer meer te lopen, en dus vaker boodschapjes te doen. Daarbij steun ik graag de lokale ondernemer. Ik ben fan van de kaasboer op de Postjesweg, van de visboer op de brug. Op de Overtoom zit Pizzeria Fame, een man alleen in een kelder maakt daar heerlijke patat en pizza’s. Veel minder duur dan de Pizzabakkers vlakbij, maar minstens even goed.”

Kunst
“Volgens mij is er weinig kunst in de buurt. Ik hou van De Amsterdamse School zoals op de Overtoomse Sluis, de stenen beelden, het hekwerk; prachtig!”

DeWestkrant