Tel Aviv in de Jan Pita Heijestraat

Hoogstins2024

Ze hadden al zaken in Tel Aviv en Berlijn en willen nu Amsterdam veroveren met hun Israëlische streetfood. Bij de Pita Bar in Oud-West viel Patricia voor de sabich, ‘een powerhouse van een broodje’.

Of je nu trek hebt in vis (Zeeduivel), een bagel (Flo’s Appetizing) of Thaise snacks (Golden Brown), in de J.P. Heijestraat in Oud-West vind je het. Eind 2018 openden twee vriendinnen er een oesterbar met een aanpalende wijnbar (Pipistrello). Maar die zaken zijn alweer verleden tijd. De oesterbar is nu getransformeerd tot een Pita Bar waar je broodjes kunt eten aan de bar of op het terras. Je kunt de pita’s ook thuis laten bezorgen of meenemen; het Vondelpark is om de hoek. Omdat de ruimte er beperkt is, gaan de eigenaren in ruimte ernaast een restaurant openen.

Night Kitchen
De eigenaren zijn bepaald geen horeca-groentjes. Zowel in Tel Aviv als Berlijn hebben ze een restaurant: Night Kitchen. Aan de kaart te zien grossiert deze zaak in shared dining. Zeker geen straf, want er valt te kiezen uit aardig wat lekkers; van crispy pepper calamari, courgette spaghetti met gedroogde abrikoos, amandelen en burrata tot gegrilde garnalen met tzatziki en pittige komkommersalade. Kan bijna niet wachten tot hun Amsterdamse zaak open is.

Streetfood klassieker
Maar tot die tijd kun je je in de bar terecht voor streetfood in de stijl van Tel Aviv. Denk daarbij aan pita’s met de meest uiteenlopende vullingen, zoals met een kipschnizel of visballetjes in tomaat-paprikasaus, venkel, koriander en tahini. Wij gaan voor een klassieker met Joods-Iraakse roots: de sabich, een pita met gebakken aubergine, tahini, ei, aardappel en een Israëlische salade (7,50 euro). Een aanrader: dit is een powerhouse van een broodje. Knettervol smeuïgheid en frisheid. Check dat perfect gekookte ei, het heerlijke velletje van de gebakken aubergine en – surprise! – dat fijne aardappeltje. Friszure pickles erbij om het helemaal áf te maken.

Weemoed
Terwijl je op je kruk zit, trekt de hele J.P. aan je voorbij. Buurtbewoners boffen: ze hebben er wéér een goed en ontspannen adres bij. Met weemoed denk ik terug aan de tijd dat ik een van hen was. De J.P. blijft een van de leukste straten van West. Al was het straatbeeld in ‘mijn tijd’ een stuk diverser en dus kleurrijker dan het nu is. Jammer dat dit verleden tijd is!

 

 

DeWestkrant