N/Z-lijn rijdt vanaf 22 juli, wat betekent dat voor West?

Deel van de lijnenkaart van het GVB, per 22 juli 2018
Hoogstins2024

Na de komst van de Noord-Zuidlijn wordt het voor iedereen die zich met tram of bus door Amsterdam beweegt, weer even puzzelen. We zetten de belangrijkste veranderingen even voor je op een rijtje.

-Tram 14 verdwijnt uit West
De meest ingrijpende wijziging is waarschijnlijk wel het uit dienst nemen van lijn 14. Ondanks heel veel protesten uit met name Bos en Lommer, gaat het na de 22ste juli echt gebeuren. Uit het vervoerplan van het GVB: “Uit analyse blijkt dat er te weinig reizigers zijn voor de twee tramlijnen 7 en 14 naar Geuzenveld.”
Lijn 14 blijft wel bestaan, maar gaat straks alleen tussen Centraal Station en het Flevopark in Oost.

-Lijn 7 rijdt via de Hoofdweg
Nu al een tijdje een feit: lijn 7 rijdt niet meer door de Witte de Withstraat, maar gaat via de Postjesweg en de Hoofdweg richting Geuzenveld. De belofte, volgens het GVB: deze tram gaat vaker rijden.

-Lijn 5 rijdt naar de Westergasfabriek
De tramhalte aan het einde van de Van Hallstraat gaat Westergasfabriek heten. Lijn 5 komt uit Amstelveen, maakt via de Marnixstraat een lus naar de Westergas.

-Lijn 10 is ook niet meer
Tram 10 is helemaal gesneuveld op de nieuwe lijnenkaart van het GVB. De tram reed altijd van de Van Hallstraat in de Staatsliedenbuurt naar het Azartplein in Oost, maar is er na 18 juli dus in zijn geheel niet meer.

Hier kun je de hele nieuwe lijnenkaart van het GVB goed bestuderen.