Nieuwe coronamaatregelen: clubs dicht, festival uitgesteld

Voorbijgangers nemen in 2018 een kijkje bij festival Milkshake. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het nachtleven gaat weer op slot vanwege het sterk stijgende aantal coronabesmettingen, zo heeft premier Rutte vrijdagavond bekendgemaakt. In de club- en evenementenwereld komt het besluit hard aan. “Wij zijn boos, verdrietig en voelen ons goed belazerd”, zo meldt Thuishaven op Instagram. Het gaat om ‘een mokerslag voor kleine ondernemers, artiesten en dance professionals’, aldus Thuishaven.

De Marktkantine aan de Jan van Galenstraat blijft vanaf zaterdag weer voorlopig dicht. Dat geldt ook voor de uitgaansgelegenheden Thuishaven en Lofi in het gebied rond Sloterdijk. Ook Westerunie op Westergas moet dicht, ondanks vijf uitverkochte avonden de komende weken. De organisatie van festival Milkshake heeft besloten het evenement in het Westerpark een jaar uit te stellen.

De nieuwe maatregelen gaan zaterdagochtend in en duren tot 14 augustus. Horeca moet vanaf morgen om 24 uur sluiten. Het systeem Testen voor toegang wordt voor horeca voorlopig stopgezet. Gasten moeten weer 1,5 meter afstand houden en een zitplaats hebben, dat geldt ook voor eendaagse evenementen. Meerdaagse evenementen zijn niet toegestaan. 

Het nachtleven en de evenementenbranche waren net weer op gang gekomen, maar het kabinet trapt nu op de noodrem. Het aantal besmettingen onder jongeren loopt volgens het RIVM razendsnel op. Ook in West is sprake van veel meer besmettingen, aangejaagd door de besmettelijkere deltavariant. Dit bleek deze week uit cijfers van de GGD Amsterdam.