Salon West wil toegankelijke kunst

Gaïd Ombre in haar atelier (foto Mariëlle van der Weijden)
Hoogstins2024

Kunst voor alle lagen van de bevolking. Gaïd Ombre, het brein achter Salon West, zoekt voor haar galerie aan de Admiraal de Ruijterweg kunstenaars die laagdrempelige kunst maken. 

Zelf maakte Ombre een serie donkergekleurde schilderijen waar sommigen depressief van meenden te worden, maar anderen juist ontzettend vrolijk. “Maar vooral de schilderijen waar wél wat kleur in voor kwam, verkocht ik snel,” aldus Gaïd. “Om die reden heb ik mijn ideeën aangepast en wil ik meer met kleur gaan werken. Ik ben dus best een commerciële kunstenaar. Uiteindelijk moet je er toch van leven.”

Natuurlijk kunnen smaken verschillen en vindt de één iets heel anders mooi dan de ander, maar: “Wanneer je na drie maanden nog niets verkocht hebt moet je toch even gaan nadenken of je iets moet gaan aanpassen.”

De schilderes is nog op zoek naar vier kunstenaars die willen meedoen aan Salon West. En dat is moeilijker dan het in eerste instantie lijkt. Niet alleen moet de kunst verkoopbaar zijn, er spelen nog andere dingen mee in de selectieprocedure. “Het gevoel moet kloppen, het moet klikken, en de kunstenaar moet makkelijk aanspreekbaar zijn.”

Want hoewel de buurt enorm veranderd is, er steeds meer mensen komen te wonen die geïnteresseerd zijn in kunst, zijn er de afgelopen jaren twee galeries gesloten omdat het simpelweg niet goed liep. “Je zag dan twee vrouwen achter een tafel zitten en voelde dat ze klanten beoordeelden of ze geld hadden of niet. Dat voelde ongemakkelijk en dan koopt niemand wat.” Met Salon West wil Gaïd een andere, toegankelijker sfeer uitademen.

Salon West gaat werken met drie intern werkende kunstenaars, waaronder Gaïd, die ook hun atelier in het pand hebben. En er komen nog vier extern werkende kunstenaars bij. “We gaan open van woensdag tot en met zaterdag. Van woensdag tot vrijdag is telkens één van de drie intern werkende kunstenaars in de galerie te vinden, en op zaterdag rouleert het. De externen komen dus één keer in de zeven weken aan de beurt.”

Of het concept gaat aanslaan, weet Gaïd niet. “Dat is altijd afwachten natuurlijk.” We gaan sowieso werken met zowel lage als wat hogere prijzen, en met heel uiteenlopende kunstuitingen. Zo maakt Mark, één van de intern werkende kunstenaars, meer grafische, mannelijke street-art, maar zijn we ook op zoek naar iemand die bijvoorbeeld beelden maakt,” vertelt Gaïd. “Voor ieder wat wils dus.”

(tekst: Mariëlle van der Weijden)