Pontsteiger weigert crimineel

Het gebouw Pontsteiger van Arons & Gelauff Architecten. (Beeld CIIID Cees van Giessen)
Hoogstins2024

Kopers van een appartement in Pontsteiger worden uitgebreid gescreend. Zij moeten onder meer aantonen dat zij geen strafblad hebben. De ontwikkelaar laat ook op internet onderzoek naar hun handel en wandel. Pontsteiger wil zo voorkomen dat nieuwe bewoners straks ’een wietkweker als buurman’ hebben.

De strenge selectieprocedure is bedoeld om te verhinderen dat criminelen geld investeren in het prestigieuze nieuwe woongebouw in de Houthaven. Het kleinste appartement van 90 vierkante meter kost 754.000 euro, exclusief erfpacht. Het penthouse werd eerder voor circa 15 miljoen euro verkocht aan horeca-ondernemer Won Yip.

Pontsteiger meldt belangstellenden dat screening onderdeel is van de procedure voor inschrijving en toewijzing. De screening bevat onder meer identiteitscontrole, een check op kredietwaardigheid, een ’integriteitsverklaring’ en een ’internetprofiel’.

Bij de meest uitgebreide check moet een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) worden overlegd waaruit moet blijken dat de koper geen justitieel verleden heeft. In het gebouw zijn nog circa 52 appartementen te koop. Ook komen er driehonderd huurwoningen in de vrije sector. De oplevering is gepland voor eind volgend jaar.