Borrelen op maat in Westerpark

Graaf Leopold in de Van Limburg Stirumstraat. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Amsterdam heeft knappe gebouwen en grachten, maar wat de stad écht speciaal maakt zijn de mensen die er rondlopen. Neem nou Jan Visser van Jantje Boeketje in de Van Limburg Stirumstraat. Een boom van kerel met een gouden hart die in zijn vrije tijd graag dicht. Jaren geleden werd hij door de Japanse media ontdekt en verscheen een documentaire over hem op de Japanse televisie. De roem heeft Jan niet veranderd: nog steeds stapelt hij de ene (stoute) grap op de andere en raakt hij in vervoering van de bloemen in zijn stal.

Graaf Leopold
Iets verderop zit een café waar andere kleurrijke figuren uit Westerpark komen: Graaf Leopold. Hoe chagrijnig ik ook ben, van de spreuken buiten op de krijtborden word ik altijd weer vrolijk. Geen quasi-diepzinnig geleuter maar échte levenswijsheden, zoals ‘Iedereen is ergens goed in’ en ‘Heb l(i)ef’.

Die wijsheden staan niet alleen op het krijtbord, maar galmen ook door het café. Doorwrochte analyses van wat beter moet bij Ajax, in de gezondheidszorg en in de strijd tegen IS rollen uit de strotten van hoog- én laagopgeleiden. Dat die laatste groep ook welkom is, stond met koeienletters op een bordje bij de ingang. Wat betreft de eerste groep: ken je plaats. “De yuppen in onze buurt zijn oké”, zei een stamgast eens. “Niet zo arrogant als die kakkers in Zuid.” Hier maken titels, zegelringen of clubdassen dus geen indruk – integendeel.

Naast een shot couleur locale biedt Graaf Leopold veel drank en goede happen. Voor de gehaktballen rijdt Henkjan ‘Idols’ Smits om. Vlammetjes en bitterballen gaan er natuurlijk altijd wel in. Heb je geen zin om te koken, dan kun je voor 10 euro aanschuiven voor de daghap: Surinaamse kip, Zeeuwse mosselen, kalfslever. Reserveren kan tot 15.00 uur op dezelfde dag.

www.graafleopold.nl

Oók in Westerpark
Borrelen is maatwerk. Loop je niet warm voor Graaf Leopold, dan zijn er nog zat andere opties in de buurt. Een greep:

Checkpoint Charlie
Bieren, poolen en curryworsten eten met Airbnb’ers en buurtbewoners.

www.cafecheckpointcharlie.nl

Piet de Gruyter
Pleisterplaats van acteur Cees Geel en andere profs uit de reclame- en mediawereld. Ze komen er voor de klassedranken en -happen (garnalenkroketten, rillette, papadum tonijn).

www.pietdegruyter.com

Rooster
Een hit onder wijnliefhebbers die ook houden van serranokroketten, samoza’s en kaasrolletjes.

www.rooster-amsterdam.nl