De Groene Helden van (Nieuw-)West

Beeld: Fruittuin van West
Hoogstins2024

Op 13 november 2021 lanceert het Van Eesteren Museum aan de Sloterplas een activiteitenprogramma rond zes Groene Helden van Amsterdam, drie daarvan komen uit Nieuw-West.

Van november 2021 tot en met april 2022 rolt het Van Eesteren Museum een programma uit om het groen van Amsterdam in de schijnwerpers te zetten. Deze ode aan de natuur omvat lezingen, workshops, buitenactiviteiten én de tentoonstelling: Honderdduizend bomen en een bos van draad. Met dit programma wil het museum aandacht vragen voor het belang van groen voor de stad. Ook wil de organisatie Amsterdammers en bedrijven inspireren om zich hard te maken voor de lokale natuur.

Zes Groene Helden
Het museum aan de Noordzijde werkt bij dit programma samen met zes Groene Helden: Bloei & Groei, De Wilde Chefs, Fruittuin van West, Het Amsterdamse Bos, MijnStadstuin en Sprinklr. Drie van de zes Amsterdamse helden komen uit Nieuw-West. Dit zijn ze.

De Wilde Chefs
Deze vrouwen koken samen voor de buurt met seizoensgebonden ingrediënten om zo meer verbinding in de wijk te creëren. Lokaal en gezond eten is hun motto. In kooksessies leren de Wilde Chefs het belang van duurzame producten en verspreiden zij deze kennis met enthousiasme in de buurt.

Fruittuin van West
Zeven jaar geleden verkochten Wil en Lisan Sturkenboom hun biologische dynamische boomgaard in Dronten om in Amsterdam hun droombedrijf te verwezenlijken. Ze wilden dichtbij de stad een plek creëren waar de stad en het platteland écht samen komen! Dit gebeurde niet zomaar in een polder, maar in een bijzondere polder: de Osdorperbinnenpolder. Op deze plek hebben ze inmiddels een biologische fruitkwekerij met winkel, café en terras: Fruittuin van West.

Mijn Stadstuin
Dit ecologisch innovatielab voor Stadslandbouw wordt bestierd door stadslandbouwer Sem Roefs. In zijn tuin leren Amsterdammers alles over voedsel en de productie daarvan. Het produceren van eigen, eerlijk en lokaal voedsel staat centraal. Dat is nodig, want steeds meer Amsterdammers willen zelf voedsel produceren, maar weten niet hoe.

Aftrap
Het volledige programma vind je hier. Ook vind je op die site uitleg over de tentoonstelling. Het eerste agendapunt is op zaterdag 13 november van 13.30 – 16.30 uur. Op die dag kun je onder begeleiding van landschapsarchitect Pieter Boekschooten door de Tuinen van West struinen. Na een bezoek aan deze biologische fruitkwekerij en de omgeving ga je onder meer op bezoek bij MijnStadstuin.