Uurtje hormoonyoga

Hoogstins2024

Hormonen: net zulke vage dingen als vitaminen en net zo onmogelijk. Een teveel is niet goed en een tekort ook niet. Vrouwen in de overgang weten er alles van. Gelukkig kun je in Bolo hormoonyoga doen.

‘Ik vind het echt vreselijk dat relatief jonge vrouwen lijden aan allerlei klachten die te maken hebben met een verstoorde hormoonhuishouding. Dat yoga kan helpen, is fascinerend’, zegt yogadocent Dawn Stephens. Bij haar verdween door hormoonyoga de pijn die ze maandelijks in haar borsten voelde. Ook van leerlingen hoort ze regelmatig verhalen die voor haar het bewijs zijn dat deze vorm van yoga echt iets doet.

Met z’n drieën zijn we – meer past ook niet in Dawns studio, nu nog een zijkamer van haar bovenwoning in Bolo. Er zijn plannen om naar wat groters te verhuizen. Naast me zit een donkerharige dame van vijftig die last heeft van haar gewrichten door de overgang en wil ervaren wat hormoonyoga (‘hormoonyogatherapíe‘ benadrukt Dawn) voor haar kan betekenen.

Alle drie zijn we groentjes op het yoga meets hormons-vlak en daarom gaat elke houding gepaard met uitgebreide uitleg. Dawn waarschuwt maar vast: dit is geen ontspannen vorm van yoga. Wie thuis de series wil oefenen, kan er daarom prima een opzwepende samba bij opzetten.

We doen zittende houdingen waarbij we met onze armen zwaaien en ons bovenlichaam draaien en stretchen. Maar wat we vooral doen is heel krachtig in- en uitademen. Deze zogenoemde bhastrika-ademhaling ’geeft hormoonrijke plekken zoals de eierstokken een flinke oppepper’, zegt Dawn.

Hoewel we door alle toelichting tussendoor niet heel veel houdingen kunnen doen, voel ik me na een uur ontspannen en energiek tegelijk. ‘Ik adviseer om bij klachten zo’n drie tot zeven keer per week te oefenen’, tipt Dawn. Ze pakt het boek erbij waar ze al haar wijsheid uithaalt: Hormoonyogatherapie van de Braziliaanse Dinah Rodrigues. ‘Zij is de grondlegger. Haar boek is de basis voor mijn lessen.’ Dan moet ze snel door; privéles geven in het Rembrandtpark.

‘Dit voelt zó niet als werk!’ roept ze met een brede lach als ze wegfietst. Mocht ik ooit ten prooi vallen aan vage hormonale klachten, dan weet ik waar ik me ga melden.

www.yogameditationlounge.nl