Op de bank bij Hoogstins: Tom en Josephine Jongbloed, @ommetjemettom

  Bekenden uit West over hun favoriete boeken

  Foto Hoogstins
  Hoogstins2024

  Mijn eerste leesherinnering
  Tom: Het boek Paulus de Boskabouter, een aardige kabouter die in het bos woont, geschreven door Jean Dulieu. Het leuke is dat wij een post hebben gedaan op Insta Ommetjemettom over een ophaalbrug die ooit in de Jan Pieter Heyestraat heeft gestaan over het Jacob van Lennepkanaal. De huidige brug is vernoemd naar Jean Dulieu. In het boek kwamen zijn vrienden bijvoorbeeld Oehoeboeroe, een Uil, maar ook zijn vijanden als de bekende Eucalypta, een kwaadaardige heks, in voor.
  Josephine: Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon, nog met een boekenlegger horizontaal op de tekst zodat ik makkelijker zin voor zin kon lezen.

  Mijn favoriete jeugdboek
  Tom: Tonke Dragt, De brief voor de koning. Vond het een super spannend boek. Vijf jongens die tot ridder zullen worden geslagen die de nacht samen doorbrengen in een stille kapel. Een van de jongens hoort buiten een kreet en verlaat de kapel. Spannend.
  Josephine: Lena Lijstje en eigenlijk alle Hoe overleef ik boeken van Francine Oomen.

  De schrijver die mijn manier van denken veranderde
  Tom: Simon Carmiggelt. Onder andere door zijn bekende kronkeltjes die elke dag in Het Parool werden geplaatst. In deze artikelen beschreef hij de dagelijkse belevingen in de stad Amsterdam en het observeren van de mensen. Door hem heb ik een andere blik gekregen hoe te kijken naar al het moois wat de stad te bieden heeft.
  Josephine: The Creative Act: a way of being van Rick Rubin. Het heeft mij inzicht en houvast gegeven in creatief zijn.

  Het boek waardoor ik schrijver wilde worden
  Tom: Geen! Nooit aan gedacht dat wij ooit een boek zouden gaan schrijven!Josephine: De Zeven Zussen van Lucinda Riley, doordat ze uitvoerig onderzoek deed in de landen waarin de boeken zich afspelen, en de verhalen baseert op echt bestaande families, werd het mij duidelijk dat door het romantiseren van het leven je juíst heel veel wijzer kan worden. Het is dan ook mijn favoriete genre, als je het als een genre kunt beschouwen: de combinatie van fictie en non-fictie.

  Het boek dat ik herlas (en herlas)
  Tom: Kookboeken maar vooral het kookboek ‘Brieven van mijn moeder’ Een kookboek vol met leuke Italiaanse gerechten van moeder naar dochter.
  Josephine: The Creative Act: a way of being van Rick Rubin

  Het boek dat ik nu lees
  Tom: Het pauperparadijs van Suzanna Jansen
  Josephine: Gun iedere kabouter zijn eigen muts van Aaf Brandt Corstius 

  Het soort boek dat ik het liefst lees
  Tom: Informatieve boeken en boeken over de geschiedenis van Amsterdam
  Josephine: Al hierboven verklapt, maar de combinatie van fictie en non-fictie. Daarnaast ook levensles-achtige boeken die mooie inzichten geven.

  DeWestkrant