Foto-expositie ‘Strength Away From Home’ op Mercatorplein

Fotograaf Coco Olakunle toont kracht van vluchtelingen

'Strength Away From Home'. Aisha uit Somalië. (Foto expo: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Tot en met maandag 8 juli kun je naar de tentoonstelling ‘Strength Away From Home’ op het Mercatorplein. De expo, met portretten van fotograaf Coco Olakunle, toont ‘vluchtelingen in hun eigen kracht’. Het hoogtepunt van de tentoonstelling is de feestelijke bijeenkomst met véél activiteiten op zaterdag 22 juni.

Volgens VN-Vluchtelingenorganisatie UNCHR waren er eind 2022 wereldwijd 108,4 miljoen mensen op de vlucht. Nederland vangt daarvan 0,7% op. In onder meer het WOW Hostel in Bos en Lommer biedt Amsterdam vluchtelingen uit Oekraïne onderdak. Eind 2026 opent een nieuw asielzoekerscentrum in Houthaven. In West zijn vele voorbeelden van vluchtelingen die in Nederland een bestaan op wisten te bouwen, zoals de Syrische Nasim van Sam’s Koffie in Oud-West en de Libanese familie Estephan van restaurant Beyrouth in de Kinkerstraat.

KLABU
Fotograaf Coco Olakunle – Nederlandse moeder, Nigeriaanse vader – wilde vluchtelingen portretteren en daarbij voorbijgaan aan sterotypes om zo ‘hun persoonlijke stem te versterken’. De foto’s, waarbij ze ‘vluchtelingen in hun eigen kracht laat zien’, staan tot en met maandag 8 juli op het Mercatorplein. De tentoonstelling ‘Strength Away From Home’ is georganiseerd door museum Foam in samenwerking met KLABU, een Amsterdamse non-profitorganisatie die vluchtelingen via sport ondersteunt.

Veerkracht
De tentoonstelling wordt getoond in het kader van de Wereldvluchtelingenweek (17-23 juni) en ‘reflecteert op de moed en veerkracht van de miljoenen vluchtelingen wereldwijd die gedwongen zijn hun vertrouwde omgeving te verlaten en een nieuw leven op te bouwen ver van huis’.

Sarah uit Zuid-Soedan
Op de foto’s staan mensen in vluchtelingenkampen als Kalobeyei (Kenia) en op Lesbos (Griekenland). Ze komen oorspronkelijk uit onder meer Burundi, Egypte, Congo en Afghanistan. De een staat bij een boksbal, de ander draagt een basketbal. Er staan korte teksten bij, zoals bij de foto van Sarah uit Zuid-Soedan. “Op deze foto was ze vijf maanden zwanger van haar eerste kind. Vastberaden om iets van haar toekomst te maken, nam zij zich voor om terug naar school te gaan als haar kind zes maanden oud zou worden.”

Feest
Het hoogtepunt van de voorstelling vindt plaats op 22 juni van 12.00 tot 17.00 uur. Er is dan een feestelijke bijeenkomst met fotografieworkshop door Coco Olakunle, sportactiviteiten, eten, drinken en muziek. Met dit evenement willen Foam en KLABU  ruimte bieden om de bijdrage van vluchtelingen en migranten aan onze stad en samenleving te vieren.

KLABU op Haarlemmerdijk
KLABU zit dichterbij dan je wellicht denkt. De organisatie bouwt clubhuizen in vluchtelingenkampen in landen als Kenia, Bangladesh, Griekenland, Brazilië, én zowat om de hoek, in Ter Apel en in Amsterdam (Haarlemmerdijk 106). Ook in Nederland worden vluchtelingen en lokale gemeenschappen samengebracht. Behalve als clubhuis fungeert het pand in de Haarlemmerbuurt ook als kledingzaak. Koop je er sportkleding, dan steun je daarmee KLABU’s werk.

Maquam
Foam zit in het centrum, Keizersgracht 609, maar het fotografiemuseum werkt geregeld samen met een cultureel centrum in de Kolenkitbuurt: Maqam. Vorig jaar organiseerden ze samen de expo ‘Dana Lixenberg; Tupac Biggie’.

Mercatorplein
‘Strength Away From Home’ is zeker niet de eerste fototentoonstelling op het Mercatorplein. Eerder stonden er foto’s van jonge vluchtelingen op zoek naar hun identiteit. Zoals we eerder schreven barst het in West sowieso van de kunst en ligt veel daarvan ‘gewoon’ op straat, zoals in de Staatsliedenbuurt.

Lilian from Ethiopia, photograph taken in Kenya, 2019 © Coco Olakunle / KLABU.
DeWestkrant