Gierzwaluwen kijken in West: op zoek naar de iconische Amsterdamse zomervogel

Gierzwaluw. Deze zomervogel legt enorme afstanden af en slaapt zelfs in de lucht. (Foto Wikimedia Commons/Alexis Lours)
Hoogstins2024

Door zijn gierende geluid in de lucht is de gierzwaluw een iconische Amsterdamse zomervogel. Gierzwaluwwerkgroep Amsterdam organiseert fietsexcursies in verschillende delen van de stad. De komende vrijdagavonden zijn er enkele fietsexcursies door West.

Gierzwaluwen zijn alleen in mei, juni en juli in Amsterdam om hier te broeden, de rest van het jaar zijn ze in Afrika, aldus de Gierzwaluwwerkgroep. Van alle vogels ter wereld brengt de gierzwaluw de meeste tijd vliegend door, ze slapen zelfs in de lucht. Ze kunnen 1000 kilometer per etmaal vliegen met snelheden van 120 km/uur.  Dit en meer interessante informatie krijg je te horen tijdens de excursie, zo belooft de werkgroep.

Gierzwaluwwerkgroep Amsterdam probeert broedplaatsen te behouden en bij nieuwbouw en renovaties voor nieuwe nestgelegenheid te zorgen. De afgelopen twintig jaar heeft Gierzwaluwwerkgroep Amsterdam al duizenden nestkasten geplaatst, ook in West. De gemeente laat de nestplaatsen van gierzwaluwen inventariseren en monitoren. De resultaten daarvan zijn te zien op maps.amsterdam.nl/vogels

Fietsexcursies in West/Nieuw-West op vrijdagavonden 20:30 uur:
Vrijdag 21 juni in de Postjesbuurt, start vanaf Bonaireplein 19
Vrijdag 5 juli in Nieuw-West, start vanaf Slotermeerlaan 1
Vrijdag 12 juli door Westelijke Eilanden, start vanaf Barentzplein 7

Aanmelden niet nodig. Meer informatie op deze website

Kijken naar gierzwaluwen. (Foto Gierzwaluwwerkgroep Amsterdam)
DeWestkrant