Stichting wil schoolgebouw Bos en Lommer snel opknappen

Het voormalige schoolgebouw aan de Sara Burgerhartstraat. (Foto De Westkrant)
Hoogstins2024

De voormalige Daniël Goedkoopschool in Bos en Lommer is in slechte staat. Erfgoedvereniging Heemschut dringt bij stadsdeel West aan op maatregelen, maar dat lijkt niet nodig. Er zijn plannen om eind dit jaar te beginnen met een grote renovatie, aldus Muhammed Basoglu van de Stichting Burgerhart Amsterdam.

Basoglu sprak dinsdagavond in bij de stadsdeelcommissie West. De VVD had vragen aangekondigd na de brief van Heemschut, die vindt dat het stadsdeel moet ingrijpen om het gemeentelijk monument te behouden. Het gebouw aan de Sara Burgerhartstraat zou al een aantal jaren leeg staan, stelde Heemschut. 

Slechts eenderde van het gebouw wordt niet benut, volgens de stichting. De rest wordt gebruikt voor onder meer educatie, bijeenkomsten, workshops, sociale programma’s en culturele evenementen. Eerdere renovatieplannen gingen niet door vanwege onder meer de coronaperiode, aldus Basoglu. Wel werd als ‘noodmaatregel’ houten betimmering op het gebouw aangebracht. 

Nu ligt er een plan om achterstallig onderhoud weg te werken en het gebouw te verduurzamen, stelde hij. De bedoeling is om in het najaar te beginnen zodra de vergunning is verleend. De stichting staat volgens Basoglu open voor nieuwe gebruikers van het gebouw. “We kunnen een plek bieden aan maatschappelijke functies in de wijk. Ons doel is de sociale cohesie te versterken.”