Plan voor museum, restaurant en hotelkamers bij molen De Otter

Molen De Otter uit 1631 langs de Kostverlorenvaart. In de droogloodsen is ruimte voor onder meer een museum en horeca. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In de droogloodsen van molen De Otter moeten een museum, een restaurant en zes hotelkamers komen. Dat staat in een concept-aanvraag die bij de gemeente is ingediend, aldus een woordvoerder van stadsdeel West. Verder is er sprake van een houtbewerkingsplek en een beheerderswoning.

Het gaat nog niet om definitieve plannen. De aanvraag is nog niet compleet en moet nog aangevuld worden, zo stelt de woordvoerder. Het beoogde restaurant wordt omschreven als ‘culturele horeca welke een samenhang moet hebben met het museum’. 

Restauratie
De droogloodsen zijn na een ingrijpende restauratie opnieuw opgebouwd op het terrein aan de Gillis van Ledenberchstraat. De Otter zelf -een houtzaagmolen uit 1631- is al eerder gerestaureerd en draait weer regelmatig. De molen kan ook weer hout zagen, zoals in de 17e eeuw.

Openbaar toegankelijk
Eigenaar G. T. Van der Bijl BV kondigde vijf jaar geleden al aan dat het terrein openbaar toegankelijk wordt en dat de molen weer permanent moet gaan draaien. Ook was er al sprake van het opzetten van een museum bij De Otter. Stadsdeel West liet blijken dat het op beperkte schaal ook horeca mogelijk wilde maken.