Molen van Sloten kan straks weer volop draaien met nieuwe wieken

De Molen van Sloten. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De Molen van Sloten heeft genoeg geld bijeen gebracht voor een broodnodige restauratie met als belangrijkste onderdeel nieuwe wieken. Dit dankzij steun van donateurs en subsidies.

Een crowdfundingsactie werd gestart om 20.000 euro op te halen als onderdeel van de totale financiering. Met steun van talloze donateurs -veelal uit de omgeving- is dat gelukt, zo meldt het bestuur. Ook is er geld toegekend door de provincie, de vereniging De Hollandsche Molen, Waternet en het Buurtbudget Nieuw-West.

De 27 meter lange nieuwe metalen roeden -waaraan de vier houten wieken vast komen te zitten- zijn al gemaakt. Molenaars hebben ze onlangs geïnspecteerd bij de leverancier in Limburg (foto onder). Het verwijderen van de oude wieken en het aanbrengen van de nieuwe wieken staat gepland voor voorjaar 2024.

Op dit moment mag de molen – met de nodige voorzorgen – wel draaien, maar geen water oppompen. Dit omdat de huidige roeden zijn verroest. De vijzel, waarmee water wordt opgepompt, is eveneens toe aan een grote onderhoudsbeurt.

De Molen van Sloten is een werkende poldermolen. Het bovenste gedeelte dateert uit 1847. In 1991 is de molen opnieuw opgebouwd in Sloten, bij de Ringvaart Haarlemmermeer. Vrijwilligers zorgen ervoor dat de molen draaiende wordt gehouden. Dagelijks worden er rondleidingen gegeven.

Molenaar Chris inspecteert een nieuwe roede. (Foto Molen van Sloten)
DeWestkrant