Molen van Sloten heeft nieuwe wieken nodig

De Molen van Sloten, met een thermometer die het aantal donaties aangeeft.
Hoogstins2024

De Molen van Sloten heeft een forse opknapbeurt nodig. Een crowdfundingcampagne voor nieuwe wieken is gestart met de slogan ‘Laat de molen draaien’. Het streven is 20.000 euro op te halen als onderdeel van reparaties die zo’n 180.000 euro kosten. 

De twee metalen roeden waaraan de vier houten wieken vastzitten, vertonen roestvorming. Dat kan in de toekomst tot onveilige situaties leiden, zodat de molen niet meer kan draaien. Ook de vijzel, waarmee water wordt opgepompt, is toe aan een grote onderhoudsbeurt.

De Molen van Sloten is een werkende poldermolen aan de rand van Nieuw-West. Het bovenste gedeelte van de molen dateert uit 1847. In 1991 is de molen opnieuw opgebouwd in Sloten. Een groot team van vrijwilligers zorgt ervoor dat de molen draaiende wordt gehouden. Dagelijks worden er rondleidingen gegeven.

De molen kan voor de renovatie een beroep doen op fondsen, waaronder van de provincie Noord-Holland en koepelorganisatie De Hollandsche Molen. Maar er blijft een tekort over van 20.000 euro, dat nu met crowdfunding wordt ingezameld. 

DeWestkrant