Schooltuin kweekt groene vingers

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Ik kan nog geen kamerplant in leven houden. Mijn dochter is wat dat betreft erfelijk belast. De enthousiast aangelegde moestuintjes van AH waren geen lang leven beschoren. ‘Vergeten’, zei ze steeds als ik weer een zielig plantje in de vuilnisbak moest gooien.

Sinds mijn dochter (groep 7) iedere week met een maaltje tuinbonen, prei of verse kruiden thuiskomt, heb ik weer hoop gekregen dat ze toch groene vingers heeft. In de hoop de kunst af te kijken, ga ik een keertje mee met de klas.

‘Ieuw, een bij’. Klasgenootje Georgina durft haar perceeltje op de schooltuinen bij het Rembrandtpark niet op. Pas als ze is gerustgesteld dat het hommels betreft en dat die echt niet steken, gaat ze -heel voorzichtig- haar tuintje in. Het staat er zo na de vakantie prachtig bij. De dahlia’s staan in volle bloei en de venkel is hier en daar ietwat uitgeschoten.

Hoewel de zomer nat was, en de aardappeloogst dus wat tegenviel, staat alles er in volle glorie bij. De kinderen moeten de grootste aardappel inleveren bij de schooltuinenmeester, want daarvan worden over een paar weken chips gemaakt. De rest -prei, rode pepertjes en de aardappelen- gaat in de grote groene schooltuintas voor thuis.

Pronkstuk zijn de enorme courgettes van een paar kilo. Indrukwekkend maar niet meer heel smaakvol. “Courgettes zijn jong het lekkerst”, leren we van de schooltuinmeester. Maar van deze uit de kluiten gewassen exemplaren kun je nog prima soep maken. Courgettesoep is Georgina’s lievelings. Ik help haar de vruchten van de plant afhalen, wat voorzichtig moet gebeuren. Er staan namelijk wat bloemen open, die nog courgettetjes kunnen worden.

Tenslotte gaan de kinderen nog wat kruiden plukken: tijm, bieslook en basilicum en die met een elastiekje bij elkaar binden. Georgina’s schooltuin-buurmeisje Melek vraagt of ze een van onze mega-courgettes mag hebben, want bij haar is niets gegroeid. Het is dus niet alleen leerzaam om te zien dat natuur niet vies of eng is, maar dat die er ook voor zorgt dat niet altijd alles lukt.

Melek graaft wel de grootste aardappel uit de klas op. En een van de rode aardappels heeft de vorm van een hartje. Haar dag kan niet meer stuk.

Ook kijken wat de kinderen in Amsterdam dit jaar oogsten? De schooltuinen van Amsterdam, ook die bij het Westerpark, hebben morgenmiddag open dag.