Hoewel we in West aan pizza’s geen gebrek hebben, zien ondernemers nog steeds brood in de lekkernij. Patricia signaleerde twee nieuwkomers aan het pizzafront.
1. Pomodoro, Jan Pieter Heijestraat 128
In het hoekpand waar tot voor kort traiteur Saffraan imponeerde met crab cakes en andere lekkernijen, bakt nu Matteo Gatto uit Salento (Puglia) erop los. Als jonkie leerde hij koken van zijn moeder en oom. Vervolgens ging hij aan de slag bij diverse pizzeria’s in Italië. Hij heeft zich voorgenomen om in Oud-West ‘de beste pizza’s volgens het recept van zijn familie’ te bereiden.
Matteo haalt klassiekers als de Margherita en Quattro Staggioni uit de gasoven. Net even anders is de Zucca met buffelmozzarella, geroosterde pompoen, tallegio, chilivlokken en salie. Of wat dacht je van de Mortadella? Een pizza waarbij de bekende Italiaanse worst mixt met buffelmozzarella en crème van pistaches.
2. Zenzero, Gerard Callenburgstraat 1
De eigenaren van dit restaurant in Bos en Lommer nodigen je uit voor ‘een zintuigelijke reis naar het hart van Sicilië. Volgens de eigenaren runnen zij de eerste Siciliaanse pizzeria van Amsterdam. Ze bakken onder meer pizzabodems van timilia, meel op basis van een graan dat sinds 1300 op Sicilië wordt verbouwd en volgens ingewijden bekendstaat om zijn ‘rijke aroma’ en ‘natuurlijke duurzaamheid’.
Behalve klassieke pizza’s (Parma, Tonno) hebben ze ook pizza’s voor fijnproevrers. Een voorbeeld van zo’n gourmet pizza is de Cacocciola, een pizza met gebakken artisjok, artisjokchips, mozzarella, provolone dolce, geroosterde broodkruimels en citroenolie. De duurste pizza, de Alba, verleidt met truffelcrème, romige kaas, mozzarella en gebakken champignons en eekhoorntjesbrood.