6x Snoepen als een Italiaan (m/v/x) in Amsterdam-West

Chef Vicio en Simone (Foto Patricia Jacob).
Hoogstins2024

De Italianen hebben onze stad véél lekkers gebracht: pasta’s, pizza’s, wijn, noem maar op. Vandaag zoomen we in op hun zoete lekkernijen. Waar in West vind je de verleidelijkste exemplaren?

1. Focacceria, Overtoom 445
Valeria en Marco hebben energie voor tien en een dijk van charisma. Samen runnen ze een bakkerij in Oud-West waar de focaccia op een erepodium staat. Ze doen er alles aan om zo min mogelijk van dit Italiaanse platbrood te verspillen. Reepjes brood toveren ze om in koekjes voor bij de koffie. Geregeld verkopen ze broodpudding van focaccia en hebben ze tiramisu met focaccia in plaats van koek. Met een beetje geluk hebben ze ook cheesecake met buffelricotta en focacciakruim voor je.

2. Massimo Gelato, Jan Hanzenstraat 15
Massimo’s ijs is wereldberoemd in Amsterdam. Waarom dat zo is, is glashelder. Ogen dicht, likken, en je waant je op Sicilië, het geboorte-eiland van de eigenaar. De excellente pistaches, hazelnoten en citroenen die hij in zijn ijs verwerkt, duiken ook op in andere zoetigheden. Mijn favoriet is het sappige citroencakeje. Is die creatie niet van de partij, scoor dan een bak tiramisu of een baba, een in rum en sinaasappel gedrenkte cakeje. Hoe dit snoepje smaakt, lees je hier. Bij deze zaak in Oud-West kun je het hele jaar door ijs kopen en je kunt het ook nog eens op een broodje doen. Espresso erbij, en je hebt een ontbijt dat in de hemel niet zou misstaan.

3. Miuz, Overtoom 117
Eigenaar Carlo Petroni draait dagelijks zelf het ijs van deze ijssalon in Oud-West en kiest daar ‘de beste ingrediënten’ voor uit. Deze ingrediënten moeten ook nog eens ‘een goed verhaal hebben. Vandaar dat hij onder meer werkt met verse citroenen uit Amalfi, noten uit Piemonte en vanille uit Madagascar. De smaken van zijn ijs volgen de seizoenen. Zo heeft hij nu bijvoorbeeld kastanje-ijs. Carlo verlegt graag zijn grenzen en verkoopt ook ijs voor honden. Om zijn culinaire kennis te verspreiden, organiseert hij geregeld workshops. Wil je weten hoe je sake met ijs moet combineren, dan ben je bij hem aan het juiste adres.

4. Primi, Van der Hoopstraat 96H
Dat een etentje bij dit restaurant in Westerpark een feestje kan zijn, vertelde ik je al eerder. De kaart draait om primi, pastagerechten volgens familierechten. Voor een blije finale zijn er desserts als cannoli met vers fruit, sgroppino en pannacotta met ananascarpaccio en kokosnoot. De zoetigheden van de kok vind je ook in de Jordaan, namelijk bij Le Bordel in de Herenstraat 24A. De mede-eigenaar van Primi, Valerio D’ Amore, heeft daar een heus snoepparadijs geopend. In dit ‘boudoir’ vind je alle zoetigheden waar je naar smacht: tiramisu met hazelnoten, in rum en citroen gedrenkte cakeje (baba limone), kleine brioches (fiocco di neve) met een crème van pistaches

5. Salvo, Tweede Hugo de Grootstraat 9
Het is onmogelijk om niét van deze Italiaanse bakkerij in Westerpark te houden. Salvo en zijn vrouw Limau werken de klok rond om hun missie te volbrengen. Samen willen ze heel Nederland kennis laten maken met traditionele bakrecepten en vergeten desserts uit Napels en andere delen van Italië. Ze veroverden de harten van (inter)nationale foodies met de maritozzo, een traditioneel Romeins ontbijtbroodje met dotten room. Sindsdien komen ze steeds weer met een andere goddelijke creatie op de proppen: soesjes met koffie-chocolademousse, sticky brioche pudding met kaneel en karamel. Inmiddels hebben onder meer de kakelversie cannoli en excellente amandelkoekjes een vaste plek in het repertoire gekregen. Sinds een paar dagen is de maritozzo ook terug van weggeweest. En dat is niets meer of minder dan breaking news! Sla dit stuk er maar op na om te begrijpen wat zo uniek is aan deze roombol.

6. Vicio, Bilderdijkstraat 192H
Dat de kok van dit (afhaal)restaurant in Oud-West dol is op zijn werk is klaar als een klontje: de passie druipt van zijn gezicht. Hij doet er alles aan om je te laten smullen als een Siciliaan. Van ’s ochtends tot ’s avonds is hij in de weer met het deeg voor zijn pasta, koek en taart. Hij draait zijn hand niet om voor fraaie cannoli en verleidelijke cassata Siciliana, een optelsom van sponscake, ricotta, amandelen en gekonfijt fruit. Pannacotta met pistaches en karamel tovert hij ook zó tevoorschijn, net als Genovesi Ericine, koekjes gevuld met citroencrème.

De maritozzo van Salvo.
DeWestkrant