Mede-eigenaar van Primi opent Italiaanse patisserie Le Bordel

Valerio d' Amore. Foto: Facebook.
Hoogstins2024

Sommige mensen lijken meer dan 24 uur in een dag te hebben. Valerio D’Amore, medeoprichter van Primi in Westerpark, is daar een voorbeeld van.

In 2017 ontmoette ik hem voor het eerst. Ik stond toen te gluren door de ramen waar hij met zijn partner Matteo Sineri een restaurant zou beginnen. Zonder te aarzelen maakte hij de deur open en stelde hij zichzelf voor. Zijn naam klonk als een liedje: Valerio D’ Amore. Hij kwam van Sicilië en was net verhuisd naar Westerpark. “I love it here.” Hij vertelde wat voor zaak hij in gedachten had, en struikelde van enthousiasme bijna over zijn woorden. Hij sprak zo beeldend dat ik de geuren van zijn goddelijke geboorte-eiland bijna kon ruiken. De liefde voor Italië, zijn moeder (en haar eten) en het verlangen om gasten te verwennen knalde ervan af. Ik kon niet wachten tot het restaurant in de Van der Hoopstraat openging. Kort na de opening schoof ik er aan. Het leven bij Primi bleek zoet te zijn. Ik schreef er dit artikel over.

Pet Emporium
Primi werd al snel een hotspot voor liefhebbers van uitstekend Italiaans eten én lust for life. Kort voordat de coronacrisis uitbrak, kwam er een tweede filiaal. Inmiddels is Primi nummer 2 verleden tijd, maar bestaat Primi in Westerpark nog steeds. Tijdens de pandemie zat Valerio overigens niet stil en bleef hij ondernemen. Met een vrouwelijke partner opende hij in de Czaar Peterstraat Pet Emporium, een winkel met ‘high quality food and accessoiries’ voor honden en katten. Ongetwijfeld heeft Valerio zich hierbij laten inspireren door zijn honden Olaf en Charlotte. Hoe kom je anders op het idee om Dog Choc, knabbels met cashewnoten, pompoenzaden en wortels en lam-cranberryhapjes voor viervoeters te verkopen?

Academische carrière
Ongeveer een maand geleden kwam ik hem in Westerpark weer tegen. Hij omarmde me en ik kneep hem zowat fijn. Volgens mijn vriend leken we wel stuiterballen. Valerio bleek niet meer in de buurt te wonen, maar was nog steeds mede-eigenaar van Primi. Hij vertelde dat hij het druk had met zijn academische carrière. Valerio is een slimmerik, moet je weten. In 2016 promoveerde hij aan de Radboud Universiteit in Nijmegen aan het Donders Institute For Brain, Cognition and Behaviour, bij de afdeling Cognitieve Neurowetenschap. Zelf was hij daar bescheiden over: “Ik doe iets met farmacie.”

Le Bordel
Nog steeds is hij betrokken bij de ontwikkeling van geneesmiddelen, zoals tegen epilepsie. Daarnaast loopt hij nog steeds over van de ondernemingsdrift. Op 1 oktober opent hij om 11.00 uur weer een nieuwe zaak: Le Bordel, een Italiaanse patisserie in de Herenstraat 24A. Je kunt je daar onderdompelen in ‘verleidelijke Italiaanse lekkernijen’: cannoli, tiramisu en méér. Ik kan niet wachten tot het zover is. In West hebben we al een formidabele Italiaanse patisserie: Salvo aan de Tweede Hugo de Grootstraat 9. Maar er is zat ruimte voor Le Bordel. Ik heb zo het idee dat het een pleasure dome voor zoetekauwen gaat worden.

DeWestkrant