Brandend Zand op Stenen Hoofd

Het Stenen Hoofd bij de Silodam. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Dit seizoen krijgt Het Stenen Hoofd een Indisch tintje. Tamara Jongsma mag daar van stadsdeel West Brandend Zand gaan uitbaten. Zij is gekozen uit zeventien indieners van een voorstel voor een kleinschalige horecavoorziening op het braakliggend terrein aan het IJ.

Jongsma mag de komende twee seizoenen koffie en verse, lokale gerechten serveren. Jongsma: “Brandend Zand van Anneke Grönloh kwam uit in het jaar dat ik ben geboren, en is natuurlijk een vette knipoog naar mijn Indische roots.” Maar ook voor wie dat niets zegt, is de naam goed, denkt ze. Op het Stenen Hoofd is immers veel zand.

De selectiecommissie vond het voorstel van Jongsma het beste passen bij de culturele activiteiten, zoals het filmfestival dat jaarlijks plaatsvindt op het Stenen Hoofd. De kersverse horeca-ondernemer is geen onbekende in West en altijd zeer actief in de buurt. Ze is kunstenaar.

Toen de recessie toesloeg in de kunstwereld besloot ze het over een andere boeg te gooien en ging koken. Op Food Markets serveerde ze pindasoep en indische gerechten. Daarvan komen er wel wat op de kaart te staan van Brandend Zand, maar ze gaat ook gebak en brood verkopen van collega-ondernemers.

“Vorig jaar zag ik die oproep ook staan, maar toen durfde ik nog niet. Nu wel”, zegt ze over het avontuur op het Stenen Hoofd. Het ontwerp en de aanvragen voor vergunningen zijn ingediend. Over anderhalve maand gaat Brandend Zand open.

 

 

DeWestkrant