Stichting Eigen Krachtvoer organiseert workshops over conserveren (roken, wecken) en wildplukwandelingen in Zuid, Oost en West. Want: wie zelf gaat rapen en plukken raakt minder afhankelijk van de Voedselbank.
Brandnetels staan overal. Ze hebben geneeskracht, zijn smakelijk en ideaal om mee te koken. “Je kunt ze drogen of in de soep doen. Ook kun je er pesto van maken, hoewel ik zelf meer houd van pesto van daslook, een andere plant die je ook overal vindt. Daslookpesto is minder stroef in je mond dan brandnetelpesto”, zegt Mark Janssen. “De natuur geeft ons veel. Je moet het alleen wél weten te vinden.”
Verbinding mens-natuur
Met de stichting Eigen Krachtvoer, waarvan hij medeoprichter is, helpt hij daarbij. De organisatie verbindt mensen die minder te besteden hebben met de natuur en elkaar. Hoe? Via wildplukwandelingen en workshops en door samen te koken en eten! “Iedereen kan meedoen en iets inbrengen.”
De activiteiten vinden vooral plaats in Zuid, Oost en West, zoals bij de Natuurkamer in Nieuw-West en Buurtkamer Costa & Co in Oud-West. Eigen Krachtvoer heeft een eigen wildplukrestaurant in Zuid, Tweede van der Helststraat 66. Elke woensdag verwerkt de chef de buit van wildplukwandelingen in een driegangenmenu (vanaf 5 euro per persoon). Je kunt er aanschuiven of een menu afhalen.
Voedselbank
De stichting kwam in 2013 tot leven. In dat jaar ontmoette Mark Dieuw van ’t Spijker in een bos waar ze paddenstoelen plukten. Beiden liepen ze toen bij de Voedselbank. Ter plekke ontstond het idee om een wildplukwandeling te organiseren voor mede-Voedselbankcliënten. Want: wie zelf gaat rapen en plukken raakt minder afhankelijk van de Voedselbank.
Sinds de twee onder de naam Eigen Krachtvoer de eerste wildplukwandeling organiseerden, heeft het initiatief vleugels gekregen. Inmiddels trekken wildplukkers elke week de natuur in om wilde eetbare planten, paddenstoelen, bessen, noten, zeevruchten en ganzeneieren te verzamelen.
Paddenstoelenjacht
Met workshops over conserveren (roken, wecken), likeur maken en hoestdrank ‘brouwen’, probeert de stichting ervoor te zorgen dat deelnemers steeds meer in hun eigen behoeften kunnen voorzien.
“Onze workshop zuurdesembrood bakken kunnen we niet vaak genoeg herhalen”, zegt Mark. Boottochtjes om oeverplanten te plukken of te vissen op rivierkreeftjes zijn ook populair. Net als de ‘jacht’ op paddenstoelen. Mark is gespecialiseerd in het plukken en klaarmaken van paddenstoelen. Hij deed die kennis op in Frankrijk, waar zijn ouders een huis hadden. “Ik leerde zowel van mijn ouders als de lokale bevolking’.
Conserveergids
Mark merkt dat Eigen Krachtvoer steeds bekender wordt. “Per jaar doen nu circa 300 verschillende mensen mee aan onze activiteiten.” De community wordt steeds groter, iets wat hij vanzelfsprekend toejuicht. “Niet alleen door het voedsel, maar ook door samen bereiden van maaltijden, met datgene wat in de natuur is gevonden, ontstaan verbondenheid en vriendschap.”
Behalve op de groei van de community is hij trots op de Conserveergids voor zelfvoorzieners, lekkerbekken en verduurzamers die de stichting heeft uitgebracht. In dit boek (20 euro) staat een tiental conserveertechnieken, waaronder fermenteren en inmaken. “Als je gaat wildplukken oogst je altijd meer dan je in één keer kunt opeten. Hetzelfde geldt voor de ingrediënten die je bij de Voedselbank krijgt. Vandaar dat het belangrijk is om te weten hoe je voedsel langer houdbaar kunt maken.”
Activiteiten in West
Ook voor de komende maanden staat er weer véél op de agenda. Op 10 september kun je bijvoorbeeld meedoen aan een wildplukwandeling in het Westerpark. 26 september kun je leren om parfums te maken bij Costa & Co, Da Costaplein 12.
Op 30 september kun je bij de Natuurkamer aan de President Allendelaan 4 terecht voor een workshop ambachtelijk wecken. Een week daarvoor, de 23ste, is op die plek een workshop gefermenteerde tomatensaus.
Grootste rivierkreeftsoep ooit
Minstens zo leuk zijn de rivierkreeftactiviteiten die in het verschiet liggen, hoewel je daarvoor wél ons stadsdeel uit moet. Eigen Krachtvoer organiseert op 13 september een Rivierkreeften Viswedstrijd in Amstelveen, bij de Kalfjeslaan, hoek Kostverlorenweg.
De dag daarna verwerken chefs de kreeften in de grootste bisque ooit. Deze culinaire kreeftensoep wordt geserveerd in het restaurant van Buurthuis Lydia aan het Roelof Hartplein 2A in Zuid. Iedereen kan aanschuiven.
Met deze rivierkreeft-events wil de stichting de discussie over visregels aanzwengelen. “Rivierkreeftjes worden vaak uit China gehaald, terwijl het er in Amsterdam van wemelt. Wij pleiten voor mogelijkheden om méér lokale rivierkreeftjes te vangen. Ze zijn overheerlijk in een salade, op een broodje of in soep.”
Voor meer info over Eigen Krachtvoer, inclusief de agenda: check hier.