Gratis supermarkt voor kwetsbare gezinnen in Nieuw-West

(Foto Facebook)
Hoogstins2024

Aan de Osdorper Ban is Fris geopend, een supermarkt die gratis is. Klanten die het financieel moeilijk hebben, mogen zonder te betalen hun dagelijkse boodschappen meenemen. Het gaat om gezinnen die niet zoals bij de Voedselbank eerst hoeven aan te tonen dat zij een laag inkomen hebben.

De winkel is een initiatief van Abdelhamid Idrissi, oprichter van Studiezalen. Dat is een stichting die kinderen uit kwetsbare wijken de ruimte en mogelijkheden biedt om zich te ontwikkelen. De supermarkt geeft tachtig gezinnen een frisse start door hun zorgen over deze eerste levensbehoefte weg te nemen, zo stelt de gemeente.

Waardigheid
Klanten krijgen bij Fris ook coaching en advies. Dit om te zorgen voor structurele verbeteringen in hun leven en met het doel om hen weer zelfvertrouwen te geven en een gevoel van waardigheid. Burgemeester Femke Halsema was dinsdag bij de officiële opening.

Tegen voedselverspilling
Fris supermarkt is opgezet met behulp van crowdfunding. Op die manier is 250.000 euro opgehaald dankzij ruim vierhonderd donateurs. Studiezalen werkt voor Fris samen met onder meer The Happy Activist, Vomar, Sultan vleeswaren, slagerij Kaddour en de gemeente. De winkel dient ook als sociale ontmoetingsplek en als middel om voedselverspilling tegen te gaan.