Praat mee over ons gedeeld verleden – Column Fenna Ulichki, voorzitter stadsdeel West

  2023 herdenkingsjaar slavernijverleden

  Met de excuses van de Nederlandse regering nog vers in het achterhoofd, maken we ons op voor het herdenkingsjaar slavernijverleden. 2023 staat daarover in het teken.

  Het is 150 jaar geleden dat slavernij in Suriname en het Caribisch gebied werkelijk afgelopen was.. Ons slavernijverleden werkt door tot de dag van vandaag. Het is belangrijk dat we daar als samenleving bij stilstaan. Voor kennis, bewustwording en begrip. Zodat er aandacht is voor ons gedeeld verleden. Zodat er plek komt voor verwerking van iets waarvan de wortels lang geleden zijn gelegd, maar waar mensen tot de dag van vandaag nog last van kunnen hebben.

  Daar spreek ik regelmatig inwoners over. Jong en oud. Bijvoorbeeld tijdens de Kinderherdenking en bij de Nationale Ceremonie van Besef, die sinds 1993 op het Surinameplein wordt gehouden. We staan dan stil bij het gegeven dat de geschiedenis Nederland heeft verbonden met het lot van Suriname en de Antilliaanse eilanden.

  Ruimte en erkenning
  Het is goed, vind ik, dat er met de excuses ook ruimte komt om daarover te praten of het op andere manieren te uiten. Het gaat om ruimte en erkenning voor wat er is gebeurd. En om dit met elkaar te delen, zonder wederzijdse verwijten. In het hier en nu, met aandacht voor wat lang geleden gebeurde en nog steeds voelbaar is. Daarmee is het verleden nooit ver weg. Net als verwerking en pijn.

  De pijn is nog niet weg
  Die pijn komt juist nu naar boven. Ik geloof dat wij met luisteren en empathie meer begrip krijgen voor ons gedeelde verleden. Een eerlijk gesprek. Met oog voor elkaars verhalen.

  Doet u mee?
  In het herdenkingsjaar 2023 besteden we in Amsterdam extra aandacht aan het slavernijverleden. Wilt u ook een actieve bijdrage leveren? Zie hier wat de gemeente Amsterdam aan mogelijkheden biedt. Zo zijn er speciale subsidies voor activiteiten in kader van dit herdenkingsjaar. Kijk op:https://www.amsterdam.nl/slavernijverleden. Heeft u nog vragen? Mail naar subsidies@amsterdam.nl of bel 14 020. Op een mooi en waardig herdenkingsjaar!

  DeWestkrant