Ode aan Dalí en Gaudí, met muziek van Pink Floyd

Nieuwe expo Fabrique des Lumières op Westergas

Beeld: Culturespaces/Eric Spiller
Hoogstins2024

Het moet een visueel en muzikaal spektakel worden. Op 10 maart opent in Fabrique des Lumières de expositie Dalí: The Endless Enigma. Beroemde werken van kunstenaar Salvador Dalí komen tot leven op het ritme van de muziek van de legendarische band Pink Floyd, zo stelt het digitale kunstcentrum op Westergas.

De hoge muren van de Zuiveringshal verdwijnen dan virtueel achter Dalí’s hyperbolische schepen, schuine zuilen en golvende gevels. Ook is er de expo Gaudí: Architect Of The Imaginary rond de eveneens Catalaanse architect Antoni Gaudí –een grote inspiratiebron voor Dalí.

Bezoekers kunnen een route met surrealistische en metafysische landschappen van Dalí verkennen en worden ondergedompeld in zijn fantasierijke creaties. Hij stond bekend om het verwerpen van logica en rede in zijn composities. Het surrealisme stelde hem in staat om zijn innerlijke conflicten uit te drukken. 

Dalí verdedigde Gaudí’s ‘grillige en provocerende’ werken uit het begin van de twintigste eeuw. Via levensgrote beelden van door Gaudí ontworpen modernistische gebouwen neemt dit gedeelte bezoekers mee naar Barcelona; van Parc Güell naar Casa Batlló, via Casa Milà naar de kathedraal Sagrada Familia. 

Exposities rondom de werken van kunstenaars Gustav Klimt en Friendensreich Hundertwasser en topfotograaf Jimmy Nelson trokken eerder veel bezoekers naar de lichtfabriek op Westergas.

Beeld: Culturespaces/Eric Spiller
DeWestkrant