Er moet een einde komen aan evenementen die zware schade toebrengen aan stadsparken. Het grote grasveld in het Westerpark was van half mei tot eind augustus beschadigd of afgezet met hekken. De recreatiefunctie is op die manier de hele zomer ‘tot nul gereduceerd’.
Dit stellen De Vrienden van het Westerpark in een manifest gericht aan de gemeente. Het manifest is mede ondertekend door onder meer de Vrienden van de Sloterplas, de Vrienden van het Oosterpark en de Vrienden van het Flevopark. Ook is er steun van de Vrienden van het Rembrandtpark.
‘Bewoner niet welkom’
De parken moeten teruggeven worden aan bewoners, zo stellen de organisaties. De gevolgen van festivals zijn veel groter dan alleen op de festivaldagen zelf. “Voor een groot evenement is zo’n tien dagen op- en afbouw nodig. Enorme vrachtwagens en heftrucks denderen dagenlang het park in en uit. En het park wordt afgezet met grote hekken: de bewoner is niet welkom.”
Onbruikbaar
Na het festival blijft ‘een vernield grasveld’ achter dat weken nodig heeft om weer uitnodigend groen te worden voor omwonenden en recreanten, aldus de organisaties. “Zo kan een evenement van twee dagen het park voor zes weken onbruikbaar kan maken. En dan begint de opbouw van het volgende evenement weer…”
Zorgplicht
De basisfunctie van met publiek geld ingerichte parken is volgens de organisaties ‘groene recreatie voor omwonenden’. Die functie komt door evenementen langdurig in het gedrang. Ook de flora en fauna raken verstoord, zo stellen de organisaties. Zij vinden dat de gemeente haar zorgplicht voor de parken niet nakomt door ‘jaarlijks toestemming te geven voor het aanrichten van voorspelbare grote schade.’
Nieuwe festivallocaties
Als Amsterdam ervoor kiest een ‘feeststad’ te zijn, dan moet de gemeente werk maken van nieuwe festivallocaties waar geen langdurige schade aan parken wordt aangericht, aldus het manifest. In dit artikel meer over de schade aan het grasveld in het Westerpark in juni.