Straat autovrij in de zomer?

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

De eigen straat een maand afsluiten voor auto’s, om dan te kunnen spelen en te barbecueën. Dat moet deze zomer mogelijk worden door het initiatiefvoorstel Flexstraten van GroenLinks, D66, PvdA, SP en Piratenpartij. Het plan is deze week aangenomen door de bestuurscommissie West.

De initiatiefnemers vragen bewoners om zelf straten aan te dragen. Dit kan tot 22 mei via de Facebookpagina Daarna wordt ambtelijk bekeken of de verkeerssituatie zich leent voor afsluiting. Ook moet er sprake zijn van voldoende draagvlak. Vanwege de vakantie zijn er minder auto’s. Die kunnen dan wel om de hoek parkeren, zo is de redenatie.

De bedoeling van de Leefstraten is om tijdelijk meer ruimte te maken voor bewoners, zodat ze in hun straat kunnen spelen, wandelen, lezen, barbecueën en sporten. Het plan is geïnsprireerd door de Belgische stad Gent, waar al eerder proeven zijn gedaan met Leefstraten.

Door het initiatiefvoorstel moet het verder mogelijk worden om scooters in West versneld van het fietspad naar de rijbaan te sturen. Ook worden meer fietsparkeerplekken gecreëerd.

DeWestkrant