’Corporaties willen alleen cashen’

De bezette benedenwoning van Stadgenoot in de Borgerstraat. De bovenbuurman steunt de actie. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins

Er komen meer acties tegen de verkoop van sociale huurwoningen. Dat zegt een van de bezetters van een woning van Stadgenoot aan de Borgerstraat. ’’Corporaties willen alleen maar cashen.’’ Stadgenoot heeft aangifte gedaan. ’’Kraken is illegaal’’, aldus een woordvoerder.

De 86-jarige oud-wethouder Roel Walraven en de Huurdersvereniging Oud-West verschaften zich woensdag toegang tot de leegstaande woning. Stadgenoot wil het appartement van 56 vierkante meter verkopen voor 245.000 euro. De bovenbuurman steunt de actie. Op deze manier blijven er geen betaalbare huurwoningen meer over, zegt hij.

De benedenwoning is niet gekraakt maar bezet, aldus een van de actievoerders. De woning is niet ’niet te koop’ verklaard. De actie is een protest tegen ’de uitverkoop van de sociale woningvoorraad in Amsterdam’. Er wordt samengewerkt met Recht op stad, Faircity en het Studenten kraakspreekuur.

De voorraad betaalbare huurwoningen krimpt steeds verder, stellen de actievoerders. De stad wordt volgens hen ontoegankelijk en onbetaalbaar voor de gewone Amsterdammer. ’’Wij laten ons niet uit onze buurt verdringen door woningcorporaties’’.

’’We zijn zeer ontstemd’’, aldus een woordvoerder van Stadgenoot. ’’Kraken is illegaal. Ook een oud-wethouder moet zich aan de wet houden.’’ De verkoop van sociale huurwoningen maakt volgens Stadgenoot deel uit van afspraken met de gemeente en huurdersorganisaties. ’’Amsterdam blijft een stad met veel sociale huurwoningen.’’