Tijdelijk terug in West – Column Maarten Poorter, dagelijks bestuurder stadsdeel West

Foto stadsdeel West
Hoogstins2024

En dan ineens ben je stadsdeelbestuurder in West. De verdrietige reden dat ik tijdelijk ben ingevlogen kennen jullie, en er gaat geen dag voorbij zonder dat we praten over mijn partijgenoot Jeroen van Berkel. Dat zal ook nog wel een tijd duren. Zijn dood heeft een enorm gat geslagen en we missen hem enorm. Ik ben niet de opvolger van Jeroen – die wordt binnenkort benoemd – maar ik zei wel meteen ‘ja’ toen het verzoek kwam om het dagelijks bestuur van stadsdeel West een tijdje te komen versterken.
Dat is niet eenvoudig, want ik ben namelijk ook stadsdeelvoorzitter in Oost. En om het allemaal nog complexer te maken, woon ik in Noord met mijn vrouw en onze vier kinderen in de leeftijd van nul tot negen jaar. Ik heb lang in West gewoond, aan de Postjeskade, dus ik ken het stadsdeel goed. Ik ben nu een paar weken ondergedompeld in de dossiers van West en veel zaken zijn bekend terrein, of spelen ook in ‘mijn’ stadsdeel, zoals de bouwdynamiek, het afvalprobleem en complexere wijken die extra aandacht nodig hebben. Zo zijn we in Oost bezig met de integrale aanpak van de Dapperbuurt. Nu verdiep ik mij in West in de Kolenkitbuurt, waar we nog veel werk te verzetten hebben in met name de Kolenkit-noord. Oost en West zijn allebei enorm in beweging, de Indische Buurt en de Baarsjes zijn populair, de huizen zijn nog enigszins betaalbaar en ondernemers, starters en creatievelingen vestigen zich er graag.
In de periode 2010-2018 was ik gemeenteraadslid en hield ik mij vooral bezig met de sociale portefeuilles en wonen. Sinds 2018 werk ik met heel veel plezier in Oost, en dat werk heeft me doen beseffen hoe belangrijk de stadsdelen zijn, en dat daar het beleid dat in de Stopera wordt bedacht door mensen wordt uitgevoerd die het gebied en de bewoners echt kennen.
Ik vind het noodzakelijk om mij te verdiepen in de leefwereld van de Amsterdammer, en daarom is mijn stelregel dat je als bestuurder de helft van de tijd buiten moet doorbrengen, tussen de mensen, ondernemers, op straat, in de wijk. Grote kans dus dat jullie mij binnenkort fietsend tegenkomen, want ik wil met eigen ogen zien waar we gaan bouwen in het Entreegebied Gulden Winckel, ik wil praten met de kooplui op de Bos en Lommermarkt en ik wil weten hoe het kan dat West het meest vervuilde stadsdeel is van Amsterdam.
Hopelijk weten jullie nu een klein beetje wie Maarten Poorter is en leren jullie mij via deze columns de komende weken nog beter kennen.