Veel plannen voor ‘laatste groene wildernis’

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Het is de laatste stadswildernis van Amsterdam, zo stelt de gemeente. Veel Amsterdammers kennen De Bretten niet, het uitgestrekte groene gebied tussen Sloterdijk en Halfweg. Daar moet verandering in komen. 

Ideeën als de aanleg van een ‘landmark’, een informatiecentrum met horeca, meer open water, de aanplant van een voedselbos, een beeldentuin, een vorm van publieksvervoer en een brug over de N200 naar de Tuinen van West zullen nader worden bekeken op wenselijkheid en haalbaarheid. 

Woningbouw
De Bretten krijgt naar verwachting een belangrijkere rol als natuur- en recreatiegebied. Het aantal omwonenden zal groeien door woningbouw op Sloterdijk en in de nieuwe wijk Haven-Stad. 

Waterrecreatie
Met omwonenden, ondernemers en bezoekers heeft de gemeente een reeks ideeën bedacht die zijn samengebracht in het boek LaBGreen De Bretten. Het gaat om grote projecten zoals de eerdergenoemde brug en ‘landmark’, maar ook om praktische zaken als meer zitbanken en mogelijkheden voor waterrecreatie. 

Zoektocht
“Enerzijds willen we hier ruimte maken voor recreatie voor bewoners, maar anderzijds ook de natuur behouden”, aldus wethouder Marieke van Doorninck die het boek eerder deze week in ontvangst nam. “Hoe we dat gaan doen is een zoektocht en dit boek met ideeën helpt daarbij.”