Toeristen kunnen weer naar India reizen

Foto Ibrahim Rifath/Unsplash
Hoogstins2024

Nadat de grenzen van India van maart 2020 tot en met 15 november 2021 voor bijna alle buitenlanders waren gesloten, mogen Nederlandse toeristen inmiddels weer naar India reizen. Sinds april 2021 konden zakenreizigers weer een e-visum voor India aanvragen en sinds die tijd worden ook visa voor medische onderzoeken en behandelingen verleend, maar vrienden en familie bezoeken en vakantiereizen waren tot 15 november nog steeds onmogelijk.

Sinds die datum geeft India dan ook weer toeristenvisums af. De vereisten voor het gebruik van het eTourist visum zijn echter veranderd ten opzichte van de regels die golden voor het visum India vóór de coronapandemie. Dit is een van de maatregelen die India neemt om de verspreiding van Covid-19 in te dammen.

Waar men vóór de Covid-19 pandemie maximaal 90 dagen in India mocht verblijven met het e-visum, is dit nu nog maar 30 dagen en waar het e-visum een geldigheidsduur had van 365 dagen waarbinnen men meerdere malen naar India mocht reizen, mag men nu met het (elektronische) toeristenvisum nog maar één keer het land betreden binnen een periode van 120 dagen. Aangezien het elektronisch visum voor India nu een beperktere geldigheidsduur heeft dan vroeger, kan het momenteel veel zinvoller zijn om in plaats van het elektronisch visum een visum met stempel in uw paspoort aan te vragen.

Daarnaast zijn e-visums voor India die al voor 6 oktober 2021 waren toegekend ongeldig verklaard. Zelfs papieren visums in het paspoort kunnen ongeldig zijn. Wel is het in dat geval mogelijk om een herbevestiging van het visum aan te vragen bij de ambassade of het consulaat van India.

Voordat de reis naar India kan beginnen moet men een negatieve uitslag van een PCR-test (die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen) kunnen uploaden via het “Air Suvidha Portal”. Na aankomst in India wordt er vervolgens opnieuw een coronatest afgenomen. Als ook deze uitslag negatief is, mag de reiziger een week in zelfquarantaine om zich na die tijd nogmaals te laten testen. Bij een derde negatieve uitslag mag de reiziger de zelfquarantaine verlaten. In het geval van een positieve testuitslag volstaat zelfquarantaine niet en moet de reiziger naar een van de quarantainelocaties van de Indiase overheid.

Deze quarantaineplicht geldt zelfs voor reizigers uit landen die op de “Category A’ lijst met veilige landen staan, die volledig gevaccineerd zijn en een geldig visum voor India hebben.