Tram verdwijnt uit Witte de Withstraat

Tram 7, nog in de Witte de Withstraat. (Foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Tram 7 gaat verdwijnen uit de Witte de Withstraat en de Jan Evertsenstraat in De Baarsjes. Het GVB wil lijn 7 gaan laten rijden over de Hoofdweg. Het vervoersbedrijf kan zo geld besparen op onderhoud aan de rails in de Witte de Withstraat. Die zullen uit de straat worden verwijderd. Als compensatie wordt een nieuwe halte aangelegd op de kruising Hoofdweg/Postjesweg.

Het GVB stelt dit voor in het concept-vervoerplan, dat gisteren is aangeboden aan de Stadsregio Amsterdam. Het vervoersnet gaat per juli 2018 ingrijpend op de schop, als de Noord-Zuidlijn voor het eerst gaat rijden. Het GVB wil een aantal tram- en buslijnen omleggen, inkorten of zelfs opheffen in verband met de nieuwe metroverbinding.

Tram 14 opgeheven

Tram 14 verdwijnt wat het GVB betreft helemaal wegens ’te weinig vervoersvraag’. Er zijn te weinig reizigers voor twee tramlijnen in Geuzenveld, stelt het vervoersbedrijf. Tramlijn 7 blijft dus bestaan en gaat vaker rijden. Een tramhalte op de Bos en Lommerweg zal komen te vervallen door het verdwijnen van lijn 14. Reizigers moet volgens het GVB daar gebruik gaan maken van bus 21.

Snellere reis

Het GVB stelt dat passagiers dankzij de Noord-Zuidlijn gemiddeld sneller zullen reizen, maar vaker moeten overstappen. Er komen in de stad meer tramverbindingen van West naar Oost en omgekeerd, terwijl er stevig wordt gesnoeid in tramlijnen richting Centraal Station. Zo zullen de tramlijnen 1, 5, 9 en 16 niet meer naar het CS rijden.

De Stadsregio Amsterdam besluit of de plannen van het GVB worden uitgevoerd of moeten worden aangepast.

Elke week het laatste nieuws uit West in je mailbox? Neem hier een gratis abonnement op onze nieuwsbrief

DeWestkrant