Tram 19 en 3 voorlopig gered, GVB broedt op ander plan 

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

De tramlijnen 19 en 3 blijven voorlopig door West rijden. Het GVB heeft het plan ingetrokken om tram 19 en 3 volgend jaar te schrappen vanwege bezuinigingen. Wat er in 2024 wel gaat veranderen, is nog niet duidelijk. Het GVB gaat nieuwe plannen maken. 

Het voornemen om lijn 19 tussen Sloterdijk en Diemen te schrappen, leverde een storm van kritiek op van reizigers. Ook een deel van lijn 3 zou moeten vervallen. Veel reizigers zouden vaker moeten overstappen. Een petitie voor het behoud van lijn 19 is al ruim 6600 keer ondertekend.

De gemeente en Vervoerregio waren ook niet blij met de rigoureuze plannen van het GVB. Zij stelden extra geld beschikbaar waarmee het GVB meer armslag krijgt om het lijnennetwerk voorlopig intact te laten. Het vervoersbedrijf kondigt in een brief aan de gemeente overigens wel aan dat mogelijk in het najaar ‘maatregelen voor bus en tram’ moeten worden getroffen vanwege het personeelstekort.

“Het huidige lijnennet inclusief tramlijn 3 en 19 blijft voorlopig in stand”, zo concludeert dagelijks bestuurder Ester Fabriek in een memo aan de stadsdeelcommissie West. “Anderzijds betekent het ook dat er nu geen duidelijkheid is wat er wel gaat gebeuren.”

DeWestkrant