Vaarverbod en sluizen dicht: gaan we straks schaatsen?

Schaatsen op natuurijs in het Rembrandtpark, maart 2018. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Schaatsen op de grachten komt een stap dichterbij nu er strenge vorst is voorspeld én de gemeente de IJsnota uit de kast haalt. Sinds zaterdagmiddag vier uur geldt er een vaarverbod in een aantal wateren om de kans op goed schaatsijs te vergroten. 

Wethouder Egbert de Vries heeft vanmiddag de Eenhoornsluis gesloten, ook een aantal kleinere sluizen is nu dicht. Het ingaan van de IJsnota verloopt in twee fases. In deze eerste fase geldt een vaarverbod in een beperkt aantal grachten. In een mogelijke tweede fase, wanneer de vorst langer aanhoudt, wordt dat gebied uitgebreid.

De gemeente onderstreept dat nog moet blijken of het ijs straks stevig genoeg is om op te schaatsen. En als het zover is, dan doen schaatsers dat op eigen risico. Op het ijs gelden volgens de gemeente de coronaregels: ga maximaal met z’n tweeën op pad, hou 1,5 meter afstand en vermijd drukte. De gemeente monitort drukke plekken en kondigt aan maatregelen te nemen bij excessen.

De schaatskoorts sloeg bij veel Amsterdammers de afgelopen dagen al toe. Zo draait de Skate Dokter Ron Nieuwpoort in de Jan van Galenstraat overuren. Zijn zaak lag vrijdag al vol met schaatsen die zijn gebracht om te slijpen. 

Skate Dokter Ron Nieuwpoort temidden van alle schaatsen die hij vrijdag nog moest slijpen. (Foto Sema Bekirovic)