Verhalenfestival over verslaving in Podium Mozaïek

Raphael Rodan en Sahand Sahebdivani. (Foto Karl Giesriegl)
Hoogstins2024

Drank, drugs, gokken, maar ook selfies en chocola. Verslaving staat centraal op het Amsterdam Storytelling Festival in Podium Mozaïek. Van woensdag 30 oktober tot en met zondag 3 november zijn er bijna dertig voorstellingen, talks, workshops en een open masterclass. 

“In onze wereld zijn veel prikkels en verleidingen, daar bezwijken mensen voortdurend voor”, aldus creatief directeuren Sahand Sahebdivani en Raphael Rodan die melden dat zij zelf ook nogal verslavingsgevoelig zijn. “Het is iets waar we allemaal in meer of mindere mate mee kampen, daarom wilden we graag een festival rondom dit onderwerp.” 

Diverse storytellers nemen heftige verslavingen onder de loep, maar het wordt volgens hen zeker geen loodzware week. “Mensen zijn immers verslaafd aan van alles, denk aan je eigen spiegelbeeld of aan macht. En in pijn schuilt veel kracht, humor en relativeringsvermogen.” 

Voor deze twaalfde editie selecteerden de creatieve directeuren een breed scala aan internationale en nationale vertellers. Een groot deel van de programmering is Engelstalig. Daarnaast is er veel muziek, zowel in de voorstellingen als in de foyer. 

Openingsshow over de liefde

De openingsshow is een verhaal over de liefde. In A Hundred different Words for Love vertelt James Rowland over de dag dat hij zijn grote liefde ontmoette en hoe hij haar weer verloor. Deze voorstelling won onder meer de Londense Vault Festival Best Show Award en kreeg tientallen lovende kritieken in de Engelse pers. Sahebdivani en Rodan openen zelf het festival met korte sketches en verhalen over hun eigen verslavingen en geven daarna de vloer aan Rowland.

Alcoholverslaving

Er komen meer sterke vertellers, zoals komiek Phil Kay en de Ier Steve Lally die zorgen voor meeslepende muzikale verhalen. Lally vertelt ook een verhaal over hoe hij zijn eigen alcoholverslaving overwon. Jake W. Francis brengt Filth naar het gelijknamige boek van auteur Ervine Welsh: een show waarin één acteur meer dan dertig personages speelt. Margo van de Linde keert terug met een bewerking van een verhaal van de Zuid-Afrikaanse schrijver Chase Rhys. Andy gaat over een dansstudent in Kaapstad die probeert om een heroïneverslaving te overwinnen.

Nederlandstalig

Het festival biedt ook Nederlandstalige voorstellingen. Zoals die van Marjolein Frijling over klimaatverandering; Fogo Correndo gaat in op de meest dodelijke brand uit de Portugese geschiedenis. Ook is Kinderen van Aleppo te zien: een monoloog van George Elias Tobal waarin hij het verhaal vertelt van drie Syrische studenten die betrokken waren bij de eerste protesten in dat land. Onias Landveld brengt Wortels en Cassave waarin hij vertelt over het zweven tussen twee werelden, vier culturen en zes talen.

 www.storytellingfestival.nl

DeWestkrant