Voetpad bij Sloterdijk in spitsuur vol fietsers

(Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het voetpad ziet er idyllisch uit. Wat verstopt tussen het oude dorp Sloterdijk en volkstuinvereniging Sloterdijkermeer. Ideaal voor een wandeling zou je denken, maar de praktijk is vaak anders. Fietsers negeren de voetgangersborden en zigzaggen behendig langs de hekken die fietsers moeten afschrikken. Er loopt een fietspad vlakbij, maar het voetpad is korter.

Vooral in de spitsuren rijden veel fietsers op het smalle pad. De meesten houden wel rekening met wandelaars, maar niet allemaal. Een enkeling rijdt in stevig tempo vlak langs. Voor buurtbewoonster Jantine de Jong is de maat vol. Zij ging hier graag wandelen met vriend, kinderen en hond, maar mijdt het pad nu maar. Het levert te veel stress en conflicten op, schrijft ze. 

Verzoeken aan de gemeente om actie te ondernemen hebben weinig opgeleverd, zo stelt De Jong in een mail aan stadsdeelbestuurder Ester Fabriek. “Wij krijgen steeds te horen dat er geen budget is of dat het beleid het onmogelijk maakt om in te grijpen.” De politie heeft wel boetes uitgedeeld, maar dat was ‘een tijdelijke pleister’.

De Jong zoekt nu de publiciteit. Volgens haar is er bij een opknapbeurt een drempel weggehaald, waardoor fietsers nu helemaal ruim baan hebben. “Het wordt steeds drukker, dus in de spitsuren is het echt levensgevaarlijk.” De Jong wil dat de gemeente meer obstakels plaatst, zodat iedereen er weer rustig en veilig kan wandelen. 

DeWestkrant