Vraagprijzen koopwoningen in (Nieuw-)West eindelijk gedaald

Beeld: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Vandaag presenteerde Makelaarsvereniging Amsterdam de kwartaalcijfers. Voor het eerst in twee jaar is de gemiddelde vraagprijs van Amsterdamse woningen gedaald. Hoe groot die daling is, verschilt per stadsdeel. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021 is in West een daling van 13% te zien en in Nieuw-West van 2%. Daarentegen is bijvoorbeeld in Noord de prijs met 11% gestegen.
83% van het totaal aantal verkochte woningen werd boven de vraagprijs verkocht. In Amsterdam werd het afgelopen kwartaal gemiddeld 12,5% meer betaald voor een woning dan de vraagprijs. De ontwikkeling van de koopsom verschilt per stadsdeel.
In de stadsdelen Centrum, Oost en Zuid is een daling te zien van respectievelijk 2%, 6% en 1% ten opzichte van een kwartaal eerder. Maar in stadsdeel West is een stijging van 4% te zien in vergelijking met een kwartaal eerder. Deze stijging wordt volgens MVA veroorzaakt door de verkoop van woningen die onder het type ‘tussenwoning’ geschaard worden.
Volgens Jerry van Wijnen, voorzitter MVA, is het te vroeg om voorspellingen te doen voor de toekomst. “Met de cijfers van één kwartaal, nu al de conclusie trekken dat de markt gaat veranderen is mijns inziens te vroeg. We zien wel voor het eerst in een lange tijd niet alleen maar stijgende cijfers, zet deze tendens het komende kwartaal door dan kunnen we hier echt meer over zeggen. Het kan goed zijn dat de huidige markt met de oplopende inflatie, stijgende rente, hogere energieprijzen en de oorlog in Oekraïne ook tot op zekere hoogte invloed gaat hebben op de woningmarkt.”

DeWestkrant