Weer rames en moksi bestellen bij ‘buurmanheld’ Harold

Foto Patricia Jacob
Hoogstins

Anderhalf jaar na de brand in het pand aan de Vespuccistraat ging Harolds Toko Surima weer open. En dat bleef niet onopgemerkt.

“Toen ik de brand in de keuken ontdekte, ben ik meteen begonnen met blussen. Als ik niets had gedaan en had gewacht op de brandweer, was de schade veel groter geweest.” Desalniettemin moest Harold zijn toko in De Baarsjes anderhalf jaar sluiten. Zijn zaak heet officieel A la Ghazi – naar de achternaam van zijn moeder – maar wordt meestal Toko Surima genoemd. Toen hij er vorig jaar december het licht weer aandeed, juichte de buurt. Bar Baarsch heette de ‘heldbuurman’ welkom op hun FB-pagina. Imke van Bodegraven schreef op de FB-pagina van De Baarsjes dat ze ‘haar geluk niet op kan’ nu de toko weer open is. “Het klinkt een beetje als reclame en zo bedoel ik het ook.” Vele enthousiaste reacties volgden. Harold is duidelijk heel geliefd.

Proeven
Harold is ontzettend blij dat zijn klanten hem niet vergeten zijn. “Ik probeer altijd positief te blijven en kijk waar ik nu ben. Het is geweldig om weer bezig te zijn.” Hij overhandigt de kaart. Nog voordat ik heb kunnen kijken, geeft hij me tempeh, stukjes kip en lam. “Ik laat je geen eten kopen zonder dat ik je iets heb laten proeven. Wil je nog een kippenmaagje?”

Contact maken
Net zoals bij Surima in de Kinkerstraat en op het Dapperplein, eigendom van andere familieleden, staan er hier gerechten uit Suriname, Indonesië en Thailand op het menu. Je kunt ze opeten in het restaurant of meenemen. Als mijn bestelling klaar is, blijft Harold maar sambal en zuur in mijn tas doen. Ik probeer hem te stoppen. Hij moet toch ook geld verdienen? “Ja, dat klopt, maar ik vind het nog belangrijker om goed met mensen om te gaan. Door die contacten leer ik veel. Zo heb ik geleerd dat er heel veel lieve mensen zijn en dat of iemand goed of slecht is niet afhangt van zijn huidskleur. ”

Schransen
Thuis zet ik zijn gerechten op tafel: tjauw min met moksi meti (Bali rund, Bali kip en fa chong), nasi rames (een gehaktbal, Bali rund, Bali kip, tempé), groente. Het blijkt dat hij er nog wat extra kikkererwten, aardappels en tempeh bij heeft gedaan. En dat terwijl de porties al zo royaal zijn, zeker voor die prijs (à 12,95 euro). Het is één groot feestmaal: rijke, kruidige smaken mixen met milde. Pittige accenten worden ‘geblust’ door het vele zuur dat erbij zit. Met elke hap word ik gulziger, net zoals mijn tafelgenoot. We moeten ons inhouden om het eten niet in drie tellen naar binnen te schransen. Ik begrijp die Danny Warnaar op de FB-pagina van De Baarsjes wel: “Mijn vaste toko. 2x per week. Heerlijk.”

P.S. Harold zit niet op social media en heeft geen website. Wat je zoal bij hem kunt eten, staat hier: http://www.tropische-markt-surima-amsterdam.nl

Doneer