Patricia ging langs bij MLT Bakery & Coffee in Oud-West en ontdekte dat dit zeker niet ‘het zoveelste non-descripte koffiezaakje’ is. ‘Schatjes van eigenaren’ serveren hier Cypriotische buns volgens familierecept en geven amandel-bloesemsnoepjes bij de koffie.
Onlangs kondigden we aan dat in een zijstraat van de Overtoom, in de Pieter Langendijkstraat 53, een nieuwe zaak open zou gaan: MLT Bakery & Coffee. De eigenaren beloofden te komen met ‘een uniek concept’. Om eerlijk te zijn, nam ik dat met een korrel zout en vreesde ik het zoveelste non-descripte koffiezaakje.
Morning Late Therapy
Sinds drie weken is de zaak open. Toen ik er vandaag over de drempel stapte, bleek dat mijn wantrouwen volkomen misplaatst was: MLT (Morning Late Therapy) is écht anders dan andere zaken. En heeft bovendien schatjes van eigenaren.
Horeca-achtergrond
Meltem en haar man komen allebei uit Cyprus. Zij is een ondernemer en heeft een kunst- en designachtergrond. De horeca is voor haar bekend terrein; haar familie heeft een restaurant op Cyprus en zelf heeft ze eerder een eetzaakje in Amsterdam gehad. Haar man komt uit de IT en is van oorsprong software enigeer. “Ik help haar, maar zij doet het meeste werk. Alles wat je hier ziet, heeft zij bedacht.”
Vrolijk interieur
Een voorbeeld is het spetterende interieur waarin blauw en geel domineren. Om héél vrolijk van te worden. Een stuk warmer dan die minimalistische settings waarmee vrijwel elke nieuwkomer tegenwoordig de blits wil maken. Overal waar je hier kijkt, ontdek je wat nieuws. Handwerk bijvoorbeeld: gehaakte kleedjes, rieten mandjes, muurdecoraties, potjes met traditionele Cypriotische zoetigheden, zoals een mengsel van bergamot (citrusvrucht), suiker en citroensap. “Ik mix traditionele elementen met moderne om een ‘artisan vibe’ te creëren.”
Houten stoelen
Er zijn opvallend veel houten stoelen in het blije pand. Het zijn niet zomaar zitplekjes, welnéé. Meltem heeft ze gekozen om hun symbolische waarde. Deze handgemaakte stoelen met rieten zitting worden al sinds de jaren 50 in haar geboorteland gemaakt. “Ze staan voor geduld, levensonderhoud en ambacht.”
Ambachtelijk aanbod
Dat ambachtelijke zie je ook terug in het culinaire aanbod. Behalve verschillende stukken cake vind je er joekels van amandelkoekjes met poedersuiker. Daarnaast zijn er sandwiches met zowel halloumi als kip. Maar de specialiteit van MLT zijn toch wel de pastries, de zoete en hartige ‘gebakjes’ gemaakt volgens de recepten van Meltems grootvader. Naast ‘bladerdeegflapjes’ met rozen en sinaasappel, knapperige appel of aardappel en erwten pronken diverse buns.
Cypriotische broodjes
Deze typisch Cypriotische broodjes zijn gevuld met tahini dan wel met een combi van feta, halloumi, mint en grote rozijnen. Ik laat me verleiden door de bun met zwarte olijven en halloumi (à 4,30 euro). Dit broodje is hartstikke lekker: luchtig deeg, iets zout door de kaas, veel olijven die smaken als vruchtjes. De bun is overduidelijk kakelvers. Het blijkt dat Melten ‘s ochtends én ‘s middags staat te bakken. Haar man glundert als hij dat vertelt. Hij is zichtbaar trots op haar, haar creativiteit en werklust.
Amandel-bloesemsnoepje
Bij het broodje drink ik een flat white met een amandel-bloesemsnoepje erbij. Té leuk! gratis lekkers bij je koffie is bepaald niet standaard. Als ik ergens een verpakt koekje bij de koffie krijg, begin ik niet te janken of zo. Maar zeg nou zelf: zo’n originele handgemaakte creatie is toch net even leuker?
