West heeft de eerste Italiaanse smulmarkt van Amsterdam

Zì Camì Market
Hoogstins2024

De eigenares van La Torta di Camilla heeft Italiaanse ondernemers opgetrommeld om twee keer per maand waren uit te stallen in de Bosboom Toussainstraat. Patricia kan niet wachten tot de Zì Camì Market er op zaterdag 14 juni weer is. 

Op de Ten Katemarkt in Oud-West barst het van het lekkers: versgebrande noten, stralend fruit, truffeltaco’s,boterzachte sashimi. Het water loopt me nu al in de mond.
Hetzelfde gebeurde toen ik las over een splinternieuwe markt: de Zì Camì Market, de Bosboom Toussaintstraat 70. Met deze markt heeft West een primeur. Voor zover ik weet is dit eerste markt in Amsterdam die compleet is gewijd aan Italiaanse lekkernijen.

Tweemaandelijkse markt
Zì Camì is ‘your Italian grocery corner’, aldus initiatiefneemster Camilla Guadagno – waarover later meer. Leuke beschrijving, alleen dekt die de lading niet helemaal: de markt is méér, de markt lijkt mij een Italiaans luilekkerland waar smullen tot kunst is verheven. Ik kan dan ook niet wachten tot de kramen van deze tweemaandelijkse markt er op zaterdag weer staan. In juni is dat op 14 en 28 juni, van 9.30 tot 17.30 uur.

Handgemaakte pasta
De line-up van deelnemers verschilt per editie, maar Camilla houdt naar eigen zeggen altijd het niveau hoog en focust zich op ‘authentieke Italiaanse producten met mooie smaken.’ Op 17 mei was de eerste markt. Verse cannoli, handgemaakte pasta, charcuterie, kazen, olijfolie. Noem het, en het was er. Ik ga nog even door: espressootjes, chai lattes en cappuccino’s, mozzarella en basilicumkroketjes en andere snacks, fraaie bloemen.

Grootmoeders recept
Alsof dat nog niet genoeg is, staan er op de markt ook standaard begeerlijke taarten voor je klaar. Ze zijn gemaakt door Camilla, de dame die de markt in het leven heeft geroepen én die een eigen patissiemerk heeft: La Torta di Camilla. Vanuit de Derde Helmersstraat bakt zij taarten naar recepten die Italiaanse oma’s binnen de familie doorgeven. Camilla heeft vooral leren bakken van haar tante uit Rome.

Crostata
“De Italiaanse keuken is een van de populairste ter wereld. Uit onze keuken blijkt dat we het enorm belangrijk vinden om goed te eten.” Daar is geen speld tussen te krijgen. De entrepreneur wil Amsterdammers vooral kennis laten maken met crostata, een traditionele taart van zacht korstdeeg. Camilla herinnert zich nog hoe heerlijk het rook als deze taart op zondag werd gemaakt. Dat ‘cozy feeling of home’ gunt ze ons ook.

Torta della nonna
Ze belegt het korstdeeg met citroencrème, roodfruit en blauwe bessen en verleidt even makkelijk met een taart waarop witte chocolade en pistache custard zit. Een chocolade-tiramisutaart? Ook daarvoor kun je bij haar terecht. Persoonlijk ben ik ook groot fan van de torta della nonna, een klassieke Italiaanse taart met citroenpudding en pijnboompitten. Erg benieuwd hoe Camilla’s versie smaakt!

Camilla Guadagno, de eigenares van La Torta di Camilla.

 

DeWestkrant