Zo weet je zeker dat je goed voorbereid naar de tandarts gaat

Hoogstins

Zoals iedereen weet, is het zaak om van tevoren te poetsen. Dit is zowel een kwestie van hygiëne als van gewone beleefdheid. Zorg er daarom voor dat je je tanden poetst, flost, en eventueel zelfs mondwater gebruikt.

Nog een tip: herken de symptomen. Veel mensen denken dat kiespijn niet ernstig is. De waarheid is echter wel anders. Als je tandklachten hebt, is er iets mis, en dat betekent dat je zo snel mogelijk naar de tandarts moet gaan. Als je pijn in je gebit hebt of denkt dat je op den duur last kunt krijgen van een tand, maak dan meteen een afspraak met een tandarts. Bezoek de tandarts als je last hebt van orale ongemakken.

Zorg dat je tandarts al je gegevens heeft
Dit is vooral van cruciaal belang als je net van tandarts veranderd bent of voor het eerst een tandarts ziet. Ga je bijvoorbeeld van een tandarts in Amsterdam naar een tandarts Alkmaar? Zorg er dan voor dat hij of zij jouw gegevens heeft. Dit omvat gegevens over eventuele eerdere tandheelkundige (en algemene gezondheids-) operaties en behandelingen die je gehad hebt, geneesmiddelen op recept die je gebruikt, en allergieën. Dit zal het voor je tandarts gemakkelijker maken zich voor te bereiden op je afspraak.

Kom net iets te vroeg 
Het kan irritant zijn om achter op schema te lopen en je overal doorheen te moeten haasten: zorg dat je een beetje vroeg aankomt (inclusief reistijd en verkeer) zodat je eventuele formulieren kunt invullen zonder je te haasten en tijd hebt om eventuele vragen aan het personeel te stellen. Door vroeg te komen kun je je ook ontspannen voor je de tandarts ziet en eventuele symptomen of vragen die je hebt nog eens doornemen, zodat je ze niet vergeet.
Reinig en flos je tanden altijd een paar uur voor je bezoek aan de tandarts, maar overdrijf niet. Als je tussendoor helemaal niet geflost hebt, helpt het niet als je dat een paar dagen voor je afspraak doet, en als je overdrijft kan het zelfs schadelijk zijn voor je gebit. Als je bezoek in de namiddag of aan het begin van de avond is, ga dan door zoals gewoonlijk, maar poets zeker na het middageten om zeker te zijn dat er geen etensresten overblijven. 

Vermijd vóór je tandartsbezoek te eten
Dit is meer uit beleefdheid dan uit iets anders, maar als je vóór het poetsen iets gegeten hebt, kan de smaak en het residu nog in je mond zitten. Ook al is de geur van een open mond vaak al niet zo lekker om mee te beginnen, het eten van iets als een broodje tonijn of een restje pasta met veel knoflook kan het werk van de tandarts nog ongemakkelijker maken. Na je bezoek aan de tandarts kun je jezelf altijd trakteren op een heerlijke lunch. Zorg er wel voor dat je minstens een uur wacht met eten.
Maak een lijst: noteer vóór je bezoek aan de tandarts welke tandheelkundige problemen of vragen je hebt. Als je symptomen ervaart, noteer dan het tijdstip, de mogelijke triggers, en de ernst van de symptomen. Je zult deze details niet vergeten aan de tandarts te vertellen als je ze opgeschreven hebt. Als je erg angstig bent voor de tandarts, kun je je mentaal voorbereiden door de lijst nog eens door te nemen terwijl je wacht.

Zorg voor een goede nachtrust vóór je afspraak
Om je te helpen koel, beheerst en kalm te blijven. Je voelt je wakkerder en frisser na een rustige nachtrust, wat een geweldige manier is om je klaar te maken voor je tandartsafspraak.
Vergeet niet het te laten weten als je zenuwachtig bent vóór het bezoek. Je tandarts zal je kunnen kalmeren en begripvoller zijn voor je zorgen als hij of zij eenmaal weet hoe je je voelt. Dit zal je helpen het proces wat makkelijker aan te kunnen.