15 jaar cel om dodelijke schietpartij Van Limburg Stirumplein

Een bos bloemen op de plek waar de 29-jarige man overleed na een schietincident. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Een 27-jarige man is veroordeeld tot 15 jaar celstraf voor het doodschieten van een 29-jarige man in februari vorig jaar op het Van Limburg Stirumplein. De man is door de rechtbank ook schuldig verklaard aan een poging tot doodslag op een 35-jarige man en verboden vuurwapenbezit.

De Staatsliedenbuurt werd opgeschrikt door de schietpartij op 14 februari 2021. De 29-jarige welzijnswerker Roudile Paquay overleed door een kogel in zijn borst. De achtergrond van het schietincident was een hoogoplopend conflict tussen een man en zijn ex-vriendin, aldus de rechtbank. 

Op de bewuste avond had die man de twee latere slachtoffers meegevraagd om hem tijdens een ontmoeting te ondersteunen. Naast de nieuwe partner van de ex-vriendin was ook een vriend van hem aanwezig. Die laatste begon vrijwel direct te schieten. Roudile Paquay overleed ter plekke. Zijn 35-jarige vriend raakte ernstig gewond toen hij in zijn been werd getroffen. De derde man kon op tijd vluchten.

De verdachte heeft bekend te hebben geschoten. Volgens hem deed hij dat uit schrik en had hij het idee dat hij zich moest verdedigen omdat hij dacht dat de bestuurder van de auto, maar ook het latere dodelijke slachtoffer een wapen pakte toen die uit de auto stapte. De rechtbank vindt deze verklaring ‘niet aannemelijk’. 

Dat de man zich een half jaar in Suriname verscholen hield en pas een half jaar na zijn aanhouding verklaarde dat hij dacht dat er een noodweersituatie was, draagt volgens de rechtbank ook niet bij aan zijn geloofwaardigheid. Tegelijkertijd oordeelt de rechtbank dat er geen aanwijzingen zijn dat de man vooraf van plan was iemand dood te schieten. Hij wordt dan ook niet veroordeeld voor (poging tot) moord.

Naast de opgelegde 15 jaar celstraf moet de man onder andere de vriendin van Roudile Paquay ruim 140.000 euro schadevergoeding betalen. Het 35-jarige slachtoffer moet hij 7.000 euro betalen.

DeWestkrant