West stemt massaal op vrouwen, toch meer mannen in stadsdeelcommissie

(Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Kiezers in West hebben massaal op vrouwen gestemd, maar dat leidt niet tot meer vrouwen in de nieuwe stadsdeelcommissie. Dat blijkt uit de definitieve verkiezingsuitslag. Mannen zijn met acht van de vijftien zetels in de meerderheid, zeven zetels zijn voor vrouwen.

GroenLinks, D66 en PvdA hadden vrouwelijke lijsttrekkers. In veel gevallen behaalden andere vrouwelijke kandidaten van deze partijen aanzienlijk meer stemmen dan mannen hoger op de lijst. Maar het was voor deze vrouwen niet voldoende voor een voorkeurszetel.

Om in de stadsdeelcommissie te komen op basis van een voorkeurszetel, waren minimaal 1779 stemmen (vijftig procent van de kiesdeler) nodig. Maar de extra stemmen die lagergeplaatste vrouwelijke kandidaten in het kieshokje behaalden, waren hiervoor niet voldoende. Bij de VVD was dit bijna wel het geval. 

Nummer drie op de lijst van de VVD Wendeline van Seventer kwam met 1611 stemmen dicht in de buurt van een voorkeurszetel. De twee zetels van de VVD worden ingenomen door mannen, ook al behaalde nummer twee Wout Deterink aanzienlijk minder stemmen: 230. Lijsttrekker Laurent Staartjes behaalde 3132 stemmen.

Bij de verkiezingen voor de stadsdeelcommissie in West werd GroenLinks opnieuw de grootste, gevolgd door D66 en PvdA. De zetelverdeling staat in de tabel hieronder. Het gaat in deze tabel nog om de voorlopige uitslag, maar het aantal zetels is na de definitieve uitslag niet meer veranderd. 

De definitieve uitslag is te zien via deze link: https://west.raadsinformatie.nl/document/11322914/1/Proces-verbaal_zitting_centraal_stembureau_21_maart_2022