Olijf-jalopeñobrioches bij de nieuwste bakker van West

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

In deze tijd moeten culinaire ondernemers zichzelf opnieuw uitvinden. Bij Fijnkost in Westerpark zijn ze aan het bakken geslagen en hebben ze een biologische bakkerij geopend.

Bij Fijnkost aan het Van Limburg Stirumplein kun je uitstekend dineren. Helaas kun je er door corona tijdelijk niet aanschuiven, maar dat betekent absoluut niet dat Rob en zijn twee partners stilzitten. Terwijl de meeste restauranthouders in de buurt zich richten op de avond en afhaalmaaltijden aanbieden, mikken zij op lekkers voor overdag en hebben zij een bakkerszaak geopend. “Overdag is het nu vrij rustig in de buurt. Wij hopen op deze manier te zorgen voor meer reuring in de ochtend en middag”, aldus Rob.

Biologisch desembrood
In hun winkel, die donderdag tot en met zaterdag (9.00-16.00 uur) is geopend, speelt biologisch desembrood (3,50 euro per stuk) een hoofdrol. “De tarwe wordt op biologische wijze geteeld en vervolgens tot bloem gemalen in De Zandhaas, een bijna 250 jaar oude windmolen in Santpoort. Het enige dat wij hier aan toevoegen is onze zelfgekweekte desemcultuur, water en een snufje zout. Door het deeg vervolgens voldoende tijd te geven, ontstaat desembrood waar we trots op zijn.”

Oppeppper
Als ik mijn tanden in het brood zet, verbaast het me niets dat het hartstikke lekker is: deze mannen weten wel raad met brood. Zo at ik er ooit gepoft knoflookbrood. Dit hapte weg als ‘een uit de kluiten gewassen poffertje: lichtzoet, klef en luchtig tegelijk’. Dat kleffe, maar tegelijkertijd luchtige proef ik ook terug in de kaneelbrioches en olijf-jalopeñobrioches die ze hier bakken. Het kaneelbroodje is mildzoet, het andere broodje is lekker pittig en pept je op als een goede pizza. Behalve het betere bakwerk kun je er ook koffie, thee, sapjes, biertjes en flessen wijn kopen.

Brunchpakket
Wil je het weekend beginnen met een volledig verzorgde brunch voor twee, dan is het Fijnkost brunchpakket een optie (42,50 euro). Een optelsom van brioches, croissants en brood met onder meer pompoen-kardemomjam, truffel-eiersalade, gerookte heilbot, pastinaakcake én een fles bubbels.

En Kerst?
Ik heb het vermoeden dat dit pakket een prima idee is. Waar ik dat op baseer? Op het brunchpakket dat ik er dit jaar met Pasen bestelde! “We willen geregeld iets nieuws aanbieden. In deze tijd moet je als ondernemer nu eenmaal extra creatief zijn.” Benieuwd wat ze met Kerst aanbieden! Ik hoop dat Fijnkost dan in de zaak een waanzinnig mooi kerstmenu kan serveren. Kerstboom erbij, kaarsjes, ontspannen muziek op de achtergrond. I keep my fingers crossed, jij ook?

DeWestkrant