Paviljoen, meer groen en zitjes na opknapbeurt Bos en Lommerplein

Impressie van het vernieuwde Bos en Lommerplein met het paviljoen. (Beeld SUM Architecten)
Hoogstins2024

Een paviljoen wordt de nieuwe blikvanger op het Bos en Lommerplein. Ook komen er bomen en ander groen, zitmeubilair, nieuwe bestrating en een upgrade van de winkelpuien. SUM Architecten wil met dit ontwerp het kale plein transformeren tot een uitnodigende ruimte, een ‘huiskamer van de buurt’, aldus een persbericht.

Door nieuwe verlichting, bomen, planten en vlonders ontstaan wandelpaden en pleintjes, terrasmogelijkheden en speelplekken. De werkzaamheden gaan zo’n vier maanden duren. De herontwikkeling kan van start nu de gemeente heeft besloten dat de markt op het plein eind dit jaar verdwijnt.

Paviljoen
Een honderd vierkante meter groot paviljoen moet de nieuwe eyecatcher worden. “Het wordt een gebouw waar je graag naar kijkt, waar reuring omheen is. Het geeft het plein een nieuwe identiteit”, aldus Jeroen IJzer namens de eigenaar van BoLo. 
De exacte invulling is nog niet bekend. “Denk aan een goede delicatessenzaak, een chocolaterie, een ijssalon, of een klein zaakje met een terrasje. Maar ook andere invullingen zijn mogelijk.”

Winkels
De omliggende winkels moeten aantrekkelijker worden, met een opknapbeurt voor de winkelpuien, uniforme reclamevoering en nieuwe gevelarmaturen. Zo moet er meer eenheid ontstaan. Recentelijk opende de Coffee Company al de deuren op het Bos en Lommerplein, inclusief een terras.

Buurtparticipatie
“De herontwikkelingsplannen staan in grote lijnen vast, maar we vinden het heel belangrijk dat ook de buurt actief participeert en meedenkt”, aldus IJzer. “Willen zij bijvoorbeeld een kunstwerk op het plein? Vinden ze het fijn als er extra terrasjes komen? En in wat voor evenementen hebben zij interesse?”

Groener en gezelliger
Carolien de Heer, als stadsdeelbestuurder verantwoordelijk voor onder meer openbare ruimte, groen en afval: “Het is heel goed dat het plein groener en gezelliger wordt en we vinden het als stadsdeel belangrijk dat de eigenaar van het plein de buurtbewoners een stem geeft in de uiteindelijke plannen.”

DeWestkrant