3X heerlijke (kook)boeken uit West

Titi Waber
Hoogstins2024

Zin om je tanden in een boek te zetten? Deze drie exemplaren zijn stuk voor stuk om op te eten en hebben ook nog eens wortels in West. Vanzelfsprekend koop je ze bij je lokale boekhandel.

Trek, Charlotte Kleyn
Voor haar nieuwste boek onderzocht culinair historica en journalist Charlotte Kleyn wat mensen door de eeuwen zoal aten als ze onderweg waren. Hoe kwamen scheepskoks aan ingrediënten als ze maandenlang op zee waren? Hoe zorgde een middeleeuwse pelgrim voor eten tijdens zijn tocht? Hoe lang picknicken we al? Ze bezocht musea en archieven op zoek naar het verleden van scheepsbeschuit, voedselrantsoenen en de befaamde ‘blauwe hap’ (Indische rijsttafel) bij de marine, maar was even nieuwsgierig naar de reizende eters van nu en ging langs bij de scouts en een vliegtuigcateraar. Behalve verhalen vind je in Trek ruim vijftig recepten geïnspireerd op het verleden, maar helemaal van nu: makreel met middeleeuwse specerijen, antischeurbuikcocktail met arak, officiersballen.
Als dochter van culinair schrijver Onno Kleyn zit de liefde voor lekker eten en drinken in haar dna. Dat merkte ik meteen toen ik bij restaurant La Tarentella met haar aan de praat raakte. Zij en haar Braziliaanse vriend juichten bijna als er wéér een culinair hoogstandje op tafel werd gezet. Heerlijk, dat enthousiasme. Zulke blije mensen wil je in je buurt. Bof ik even dat ze bij mij in Westerpark wonen!

Sambal. 50 recepten met pit, Titi Waber
Aan de hand van vijftig recepten neemt de schrijfster je mee op een virtuele sambalreis door de Indonesische archipel – van de noordelijke kant van Sumatra tot de Kleine Soenda-eilanden. Door de verscheidenheid aan kruiden, specerijen en lokale producten die erin verwerkt worden, heeft elke sambal een eigen smaak. Duik de keuken in en ontdek welke sambal jouw favoriet is. Je reisleidster door de wonderschone wereld der sambals staat alom bekend als een smaakvirtuoos. Titi Waber was chef-kok bij het bekende Indonesische restaurant Blauw in Zuid, gaf jarenlang les aan koks in opleiding en is sinds kort souschef bij Ensemble Gastro & Bar in Zwolle. Ze woont nu in Zwolle, maar woonde tot twee maanden terug in Westerpark. In die tijd werkte ze aan haar sambalboek en kwam de een na de andere sambal uit haar tjobek (vijzel).

All inclusive aan de keukentafel. Een culinair pamflet voor alle Nederlanders, Jonneke de Zeeuw
Jonneke de Zeeuw is bij velen beter bekend als Mooncake. Onder deze naam blogt ze over ‘de allerlekkerste culinaire parels’ (eethuisjes, restaurants) die Nederland rijk is.In haar nieuwste boek geeft ze haar visie over de stand van zaken rondom diversiteit en inclusie in ons culinaire landschap. Het boek leest weg als een culinaire ode aan de vele keukens die Nederland rijk is. Ons culinaire landschap is zeker divers, maar is het ook inclusief? Laat je informeren door deze dame uit West!