Meer armslag voor De Westkrant, maar jullie steun blijft nodig

(foto: Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Een keer per jaar schrijven we over onszelf en hoe het ons het afgelopen jaar is vergaan. Als De Westkrant hebben we dankzij onze donateurs en adverteerders weer wat meer armslag gekregen. Fijn voor ons en -en natuurlijk- de lezers. Blijf ons steunen!

Toen wij in 2015 begonnen met De Westkrant, hadden wij niet echt een plan. Behalve dan dat we vonden dat er in West veel nieuws bleef liggen, terwijl er zo ontzettend veel gebeurde. Inmiddels zijn we bijna zeven jaar verder en is er veel veranderd in West en toch ook weer niet. We maakten de opkomst van de horeca mee, die eerst met gejuich werd ontvangen en daarna met veel kritiek. We maakten de ontwikkeling mee van plekken als MidWest, De Hallen, Westergasfabriek, Plein ’40-’45 en het Bos en Lommerplein. We zagen de huizenprijzen omhoog schieten en nieuwe woningen verrijzen in de wijk Houthaven, langs de Haarlemmerweg, op Sloterdijk en bij station Lelylaan.

Coronacrisis
Toen de coronacrisis kwam, sloeg de vertwijfeling toe. Ook bij ons. Want zou Amsterdam-West met zijn vele horeca en zijn bloeiende culturele leven heel erg gaan veranderen? Zou de snelle opkomst ook een snelle val betekenen? Hoe houden de bewoners en ondernemers van West zich staande? En naar onszelf kijkend: zouden wij de coronacrisis overleven?

Veerkrachtig
Na (bijna) twee jaar corona kunnen we concluderen dat West en zijn bewoners heel veerkrachtig zijn. Hoewel winkels, horeca, scholen en culturele instellingen momenteel weer dicht zijn en festivals, bijeenkomsten en sporten in groepsverband niet zijn toegestaan, maakt iedereen er het beste van: thuiswerkend en wandelend. In de tussentijd hebben we geleerd hoe we elkaar toch kunnen blijven ontmoeten, ook al is dat nu vaker digitaal.

Verbindend
Dat is ook wat we voor ogen hebben en hadden met De Westkrant: een verbindende factor zijn tussen de bewoners van West. Zodat zij op de hoogte blijven van wat er in hun buurt gebeurt. Dat die taak wordt gewaardeerd zagen we aan de donaties die veel lezers aan ons deden. In 2020 was het bedrag aan donaties bijna 8000 euro. In 2021 was het zelfs nog meer: 8.400 euro. Samen met de bijdragen van onze adverteerders en (voor het eerst) subsidie uit het Buurtmediafonds van de gemeente Amsterdam, kunnen we blijven draaien. Maar onze middelen zijn nog steeds minimaal. Blijf ons dus steunen!

Nieuwsbrief
Meer inkomsten maken het mogelijk jong talent op te leiden en nieuwe mensen aan ons te binden. Een van hen willen wij speciaal noemen: Patricia Jacob. Onze lezers kennen haar al van haar culinaire stukken. Sinds oktober helpt ze ons ook met de planning en het schrijven van de nieuwscontent. We willen ons netwerk online verder uitbreiden, want we merken dat veel lezers facebook verlaten en liever onze nieuwsbrief (al bijna vierduizend abonnees!) lezen. Op Instagram zien we ondertussen wel een gestage groei, daar zijn we straks waarschijnlijk vaker te zien.

Martine de Vente en Richard Mooyman

Doneren? Kan hier