Koelgebouw met Keith Haring wordt blikvanger nieuw Marktkwartier

(beeld: Hanna Hachula)
Hoogstins2024

Een platform waar vanaf bezoekers de Keith Haring-schildering op het koelgebouw op het Marktkwartierterrein van dichtbij kunnen bekijken, is een van de plannen voor de nieuwe wijk. Daarnaast mag de bebouwing op het terrein nergens hoger worden dan het koelhuis met de muurschildering. Dit staat in de nieuwe plannen voor het foodcenter-terrein waarvoor de gemeente advies aanvraagt aan de stadsdeelcommissie.

Het foodcenter-terrein wordt de nieuwe wijk Marktkwartier. De hoofdingang van de groothandelsmarkt wordt verplaatst naar de noordkant. Verkeer komt dan via de Zeebergweg en de Haarlemmerweg het terrein op. Via de westingang van het terrein komen het vrachtverkeer en klanten van de groothandels. Werknemers rijden via een hellingbaan aan de oostkant een parkeerdak op. Dit zit op een van de nieuwe bedrijfsgebouwen die gepland staan op het Marktkwartierterrein. Tegen dit parkeerdak protesteerden afgelopen voorjaar nog bewoners, die vonden dat het platform beter een ‘Highline’ kon worden, naar New Yorks voorbeeld.

In totaal komen er drie nieuwe bedrijfsgebouwen op het terrein, die dus niet hoger mogen zijn dan 15 meter en in de buurt van het koelhuis maar 9 meter hoog mogen zijn ‘vanwege de zichtbaarheid van de muurschildering van Keith Haring’.

Plannen voor het Marktkwartier met de nieuwe gebouwen, met in groen het parkeerdak. (bron: Uitwerkingplan Food Center)
DeWestkrant