58 woonboten tijdelijk weg voor herstel kades en bruggen

Woonboten aan de Da Costakade (beeld: Martine de Vente)
Hoogstins2024

58 woonbootbewoners moeten hun woning tijdelijk verkassen, zodat de gemeente kan werken aan het herstel van kades en bruggen voor het project Oranje Loper. Dit meldt stadsdeel West in een persbericht. Het gaat om woonboten aan de Singelgracht en Bilderdijkgracht, de Da Costakade, een deel van de Hugo de Grootkade en de Jacob van Lennepkade.
Het stadsdeel heeft tien kades geschikt bevonden als tijdelijk locatie voor de verplaatste woonboten. Het gaat om de Bilderdijkkade, de Geuzenkade, de Rijpgracht, de Postjeskade, de Willem de Zwijgerlaan en de Jacob van Lennepkade. Op die grachten zijn in totaal 73 geschikte tijdelijke ligplaatsen gevonden. 36 daarvan worden binnenkort aangewezen als ligplekken. Welke precies gebruikt gaan worden, is nog niet besloten. Volgens het stadsdeel wordt dit besloten in samenspraak met de eigenaren. De huidige bewoners van de aangewezen kades, krijgen er dus tijdelijk nieuwe buren bij.
De situatie is volgens bestuurder Carolien de Heer ‘zeer urgent’. De gemeente wil zo snel mogelijk beginnen aan het herstel van de kades en bruggen. Met name de Da Costakade moet snel worden aangepakt. Twee jaar geleden werd de kade plotseling afgesloten, nadat het riool was ingestort als gevolg van werkzaamheden. Het werk staat gepland tussen eind 2021 en 2026.

DeWestkrant